REFORMA LEGAL

Els metges demanen que es prohibeixi fumar en cotxes ocupats per nens

El comitè contra el tabaquisme reclama introduir la modificació en la llei actual, que està sent revisada

També reivindica que es veti llançar burilles a la via pública i més restriccions per al cigarret electrònic

abertran24966660 barcelona 2014 02 07   sociedad    un conductor fumado dentr171127131945

abertran24966660 barcelona 2014 02 07 sociedad un conductor fumado dentr171127131945

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), un organisme que agrupa 33 col·legis professionals i entitats científiques, entre elles la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), ha reclamat una modificació de l’actual llei que restringeix el consum de tabac en llocs públics perquè inclogui la prohibició de fumar dins dels automòbils on viatgin nens i embarassades, i també en espais a l’aire lliure dirigits a esdeveniments esportius i culturals (estadis, sales de concerts, places de toros o cines a l’aire lliure). La reivindicació, que inclou «la protecció dels menors davant de pel·lícules o sèries televisives en què apareixen persones fumant i la prohibició de tirar burilles a la via pública», es fa aprofitant la reforma legal que estan tramitant les Corts.

Tot i que reconeix que el problema del tabaquisme ha millorat a Espanya durant els últims anys, «ja que la sostinguda disminució del consum de tabac ha anat acompanyada d’un declivi de les malalties i les morts, malgrat que encara no s’aprecia entre les dones», el CNPT considera que «encara massa persones pateixen i moren prematurament» per culpa d’aquesta addicció.

El tabac causa a l’any a Espanya entre 52.000 i 60.000 morts prematures, xifra que suposa «uns elevadíssims costos socials i personals», així com una elevada càrrega assistencial per als serveis sanitaris.

Especialment sensibles als efectes del tabac són els nens, ja que el fum que reben com a fumadors passius els afecta les artèries i pot causar que els pulmons no es desenvolupin adequadament. «Existeixen estudis que assenyalen que la concentració de fum a l’interior d’un cotxe on una persona fuma pot ser fins a 100 vegades superior a la d’un dels carrers més contaminats de l’àrea metropolitana de Barcelona», assenyala Joan Ramon Villalbí, vicepresident de SESPAS.

Posar-se al nivell d'Europa

El Consell de Ministres va aprovar el 17 de novembre passat la transposició de la directiva sobre productes de tabac que introduïa alguns canvis normatius, entre ells ampliar les advertències sanitàries en els paquets de tabac i restringir la publicitat dels cigarrets electrònics, aprovada el 2014 per la Comissió Europea. Ho va fer «amb un any i mig de retard respecte al termini donat per Brussel·les», lamenta Villalbí.

Notícies relacionades

I a diferència d’altres països membres de la Unió Europea, que han aprofitat l’oportunitat per introduir millores en la prevenció i el control del tabaquisme, com l’ampliació dels espais lliures de fum i la prohibició de llançar burilles al terra a la via pública, aquí «s’ha fet amb una visió de mínims, sense fer cas de la societat civil i dels professionals de la salut, que estan reclamant mesures més enèrgiques que redueixin el consum de tabac i l’exposició al fum ambiental», denuncia el CNPT.

La prohibició de fumar en espais oberts de gran afluència, com els estadis a l’aire lliure, per exemple, és una mesura ja incorporada al seu ordenament pel Parlament basc. La de vetar els cigarrets a l’interior dels vehicles ocupats per nens, l’han aplicat també molts països. «La implantació d’aquests supòsits és senzilla, n’hi ha prou d’incorporar-los a la llei general contra el tabaquisme», assenyala el vicepresident de SESPAS.

Expulsar el cigarret de les pel·lícules

<strong>França </strong>prendrà mesures per erradicar els cigarrets de totes les pantalles. La ministra de Salut, Agnès Buzyn, ha anunciat que ben aviat es posarà en contacte amb la seva homòloga de Cultura, Françoise Nyssen, per tractar de «<strong>desnormalitzar </strong>la imatge que té el tabac en la societat».<br/><br/> Buzyn, que va comparèixer la setmana passada davant de l’Assemblea Nacional (el Parlament francès) per parlar del pla de lluita contra el tabaquisme que es va a posar en marxa al país, va assegurar que el nou programa «treballarà sobre el <strong>màrqueting social del tabac</strong>». Un dels àmbits en què està més decidida a actuar la ministra és en el cine. «Hi haurà una acció ferma en aquest aspecte», va avançar, tot i que sense detallar quina serà l’estratègia.