a l'Audiència de Navarra

La fiscalia al·lega que la víctima de 'La manada' no es va poder defensar

L'acusació pública destaca que la noia es va veure obligada a "sotmetre's" als acusats

Els cinc processats, que s'han mostrat tranquils, s'enfronten cadascun a 22 anys i 10 mesos de presó

El fiscal considera provats els abusos de ’La manada’ als Sanfermines.  / VILLAR LOPEZ / Vídeo: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Contundent, rotund i dur. La fiscal Elena Sarasate ha al·ludit aquest dilluns en el seu informe final que la víctima de la presumpta violació grupal comesa per cinc membres de La manada  La manadadurant els Sanfermines del 2016 no es va poder defensar, es va quedar "bloquejada" i no va tenir cap altre remei que "sotmetre's" a l'acció "criminal" comesa pels acusats, a la "vexació" i a la "humiliació". "No hi ha cap dubte que la intimidació va ser gravíssima", per la superioritat numèrica  dels processats i per la "ratera" en què es va produir l'agressió sexual, ha detallat, per després afegir que la jove madrilenya no s'hi va poder resistir, "va tancar els ulls i volia que tot passés com més aviat millor". "Ni en els pitjors malsonss s'ho podia imaginar", ha recalcat.

La fiscal ha anat desgranant una a una les proves que existeixen contra els processats, a la vegada que ha desmuntat la versió dels processats, per als quals sol·licita 22 anys i 10 mesos de presó, que ha sostingut que mai van forçar a la noia i va ser sexe consentit. L'acusació pública ha llançat una allau de proves en la seva opinió incriminatòries, començant per qualificar de totalment creïble la versió de la víctima que ha mantingut, al seu entendre, una relat coherent, lògic  i "persistent" en el temps. Tot al contrari, ha indicat, que els processats, que s'han contradit entre ells i no tenen credibilitat. Durant la sessió d'aquest dilluns, la primera que s'ha realitzat amb públic, s'han assegut darrere dels seus advocats. Repentinats, arreglats i amb un  actitud seriosa, però tranquil·la, han hagut d'escoltar de la boca del fiscal els arguments que hi ha contra ells.

"Ningú discuteix que hi va haver una relació  sexual", han insistit, oferint al tribunal multitud de dades sobre això, com les empremtes i les restes de semen dels acusats trobats a l'estret passadís d'un edifici de Pamplona on van passar els fets, a la roba interior de la jove i a la seva vagina. O el xat denominat de La manada on els acusats es van vanagloriar després de la presumpta violació d'haver tingut sexe tots cinc amb una noia o les càmeres de seguretat del carrer que confirmen l'actitud dels processats i el trajecte que van fer amb la noia.

La fiscal ha insistit que "està prou acreditat" que els processats van forçar i van violar la noia el 7 de juliol del 2016. Segons la seva opinió, en són una clara mostra els set vídeos, de 96 segons en total, gravats per dos processats i en què apareix una "dona inexpressiva". Segons l'acusació, des del primer moment els membres de La manada van tenir la idea de mantenir relacions sexuals amb la noia i van buscar un lloc on fer-ho, fins que el van trobar: el número 5 del carrer de Paulino Caballero. Dos d'ells van agafar la noia del canell, la van obligar a entrar "bruscament" en un portal, van pujar uns esglaons i en un estret passadís la van violar. "Li van tapar la boca", ha detallat.

Frases imperatives

En els vídeos, la víctima no hi pronuncia cap paraula. Els acusats, en canvi, parlen entre ells i es dirigeixen a ella en un to "imperatiu". "Espera't, no l'aixequis tant", "menja't això", "llepa aquí", són algunes de les expressions que se senten. Ella, amb els ulls tancats, mantenia una actitud "passiva". La fiscal ha concretat que un dels acusats fins i tot "li va obrir la boca amb els dits i li va introduir el penis". "La denunciant no va consistir", ha subratllat.

Notícies relacionades

En la declaració de la noia, al seu entendre, no hi ha "exageració ni invenció", ja que va reconèixer que els acusats van fer servir la força "mínima", però necessària, en paraules de la fiscal, per introduir-la a l'edifici i "doblegar la seva voluntat". Va ser un acte "sorprenent i inesperat" per a ella. "Va ser una dona utilitzada per mantenir relacions sexuals", ha precisat. Una parella va trobar la noia en un banc "plorant amargament" i "gairebé sense poder parlar". Quan va arribar la policia municipal, la noia els va relatar als agents que l'havien violat. "No van tenir cap dubte de la seva credibilitat", ha incidit la fiscal. No obstant, ha argumentat que "no hi ha cap prova que ratifiqui la versió dels acusats" que el sexe fos consentit.  A més, ha explicat, li van robar el telèfon a la víctima per deixar-la "indefensa", creient que "tenien impunitat".

"No hi va haver consentiment. La declaració de la noia va ser precisa"

Miguel Ángel Morán

Advocat de la víctima

Miguel Ángel Morán, l'advocat de la noia, ha assenyalat que "no hi va haver consentiment en cap moment". El lletrat ha mantingut la petició de 24 anys i 9 mesos de presó per a cadascun dels cinc acusats. L'advocat ha explicat que la declaració de la noia va ser "precisa i consistent" i ha afirmat que "no hi havia cap qüestió de ressentiment ni venjança que pogués portar-la a fer això".