INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Facebook estén el seu 'software' per detectar suïcidis més enllà dels EUA

La companyia deixa fora la Unió Europea per les seves polítiques de privacitat

 

  / REUTERS / STEPHEN LAM

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Facebook estendrà el seu software d'intel·ligència artificial per reconèixer les tendències suïcides a altres idiomes més enllà de l'anglès, després de provar-lo als Estats Units amb èxit, assegura l'empresa. No obstant, deixarà fora la Unió Europea per "sensibilitats", va dir.

La companyia de Mark Zuckerberg va començar a provar el reconeixement de patrons de llenguatge per a conductes que poguessin detectar suïcidi el mes de març passat, després d'escanejar frases de milions d'articles i comentaris. 

L'empresa no ha explicat detalls tècnics del programa, encara que ha posat com a exemple la recerca de determinades frases que poden fer que saltin respostes com "¿Estàs bé?" o "¿Puc ajudar-te?". Si el programa detecta un potencial suïcida, alerta un equip de treballadors de Facebook especialitzats a fer anar aquest tipus de situacions. 

El sistema suggereix recursos a l'usuari o als seus amics com una línia telefònica d'ajuda. 

Ajuda en directe

El vicepresident de producte de Facebook, Guy Rosen, assegura a l'agència Reuters que la companyia ha decidit estendre l'ús del software a altres idiomes pels bons resultats als EUA. Durant el mes passat, van detectar un centenar de casos potencials. "La velocitat realment importa. Hem d'ajudar la gent en directe", afirma.

L'any passat, quan Facebook va implantar un sistema per a retransmissions de vídeo, Facebook Live, hi va haver diversos casos de persones que el van usar per suïcidar-se en directe. Algunes d'aquestes, adolescents, sense que es parés la retransmissió en cap moment o els usuaris intentessin frenar-ho. També el joc suïcida de la Balena Blava es va difondre a través de grups de Facebook més enllà de Rússia.

Davant les crítiques, el maig passat la companyia va contractar més de 3.000 persones per monitoritzar el vídeo i un altre contingut.  

Multa a Europa

Rosen no va voler donar a Reuters el nom dels països en què Facebook està implantant el sistema de reconeixement de software encara que va afirmar que s'usarà "a tot el món, excepte a la Unió Europea per les sensibilitats, que va declinar comentar", segons l'agència de notícies. Facebook ha tingut problemes amb la seva política de dades amb les autoritats europees en casos com el de Whatsapp, que li va suposar una multa milionària.

Notícies relacionades

Altres companyies com Google o Twitter ja disposaven de sistemes per intentar prevenir suïcidis. El buscador de Google presenta un número de telèfon d'una línia d'ajuda als suïcides en resposta a certes recerques. 

Fins ara, segons Reuters, Facebook només havia usat software de reconeixement de patrons per caçar pederastes, escanejant converses entre adults i nens, i la companyia a vegades contactava les autoritats quan detectava llenguatge inapropiat. Però pot ser molt més difícil justificar que escanegin converses en altres situacions, assegura Ryan Calo, professor de dret de la Universitat de Washington a Reuters. "Quan obres la porta, pots preguntar-te quines altres coses poden estar buscant".