ESPANYA S'ASSECA

Viatge a la conca del Segura, el cor de la sequera

La falta d'aigua, l'agricultura intensiva i el turisme devasten l'economia de la regió

Els ecologistes denuncien els abusos dels cultius de regadiu

zentauroepp41057596 murcia 22 11 17 sociedad  reportaje la sequ a  una balsa de 171125093329

zentauroepp41057596 murcia 22 11 17 sociedad reportaje la sequ a una balsa de 171125093329 / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

"Qui resolgui els problemes de l'aigua serà mereixedor de dos premis Nobel, un per la pau i un altre per la ciència”, va dir al seu dia John F. Kennedy. D'haver conegut la situació de la cuenca del Segura, l'expresident dels EUA hauria demanat algun guardó més para el que aconseguís una solució per a aquesta zona entre Albacete, Múrcia i el sud d'Alacant. Sequeres cícliques cada vegada més llargues han de conviure amb una explotació cada vegada més intensa de la agricultura i amb una pressió turística que, encara que a menor ritme, no para de créixer. Cada vegada hay que regar més, hi ha més cases en las que obrir aixetes i més camps de golf que cuidar. I no hi ha aigua en superfície. L'aigua embassada és el termòmetre més comú per mesurar la situació hidrogràfica i les dades són molt preocupants. La cuenca té ara mateix un pírric 13’1% frente al ja pobre 22% de fa un any o al 38’4% de mitjana de l'última dècada.

“Des del punt de vista social i econòmic la situació és greu i pot ser gravíssima. Després de tres anys de sequera, està tot el límit, sobretot per al regadiu. D'aquesta zona surten cinc milions de tones a l'any i fa falta regar, encara que la primera preocupació és que arribi l'aigua a les cases”, reconeix Miguel Ángel Rodenas, president de la Confederació Hidrogràfica del Segura.

A peu de camp les paraules són encara més seques. “La situació ja és gravíssima, perquè els regs del riu estan tallats i els que depenen d'embassaments estan restringits. En una setmana hi ha d'haver una solució", explica Eladio Aniorte, president d'ASAJA Alacant. Uns quilòmetres més a sota, a la Vega mitjana murciana, frente a la enorme i buida balsa de L'Esparragal, en la localitat de Santomera, Benito Arellán, vocal de la junta de reg local, assegura que “a aquestes altures de l'any passat estava llena" i que d'ella depèn el reg del marge esquerre de l'horta, "i ara en alguns sitios la terra està com si fos la carretera, com si fos asfalt, ni la rosada cau”.

Pous d'origen àrab

Jesús Ángel Rodríguez, un agricultor de la zona, assent i explica com s’ho fan. «Només estem regant amb els pous de sequera que han obert i amb els drenatges dels meranchos», apunta. Es tracta d’unes sèquies secundàries d'origen àrab a les quals torna l’aigua que drena de les parcel·les. Pura supervivència per a una zona que no vol deixar de plantar. «És que tal com estan els preus, si no fas almenys dues collites, no surt a compte», destaca Rodríguez.

Dos agricultors comproven unes canalitzacions de regadiu / MIGUEL LORENZO

Des de preparant nous camps per fer-hi més regadius.

El president de la Confederació assegura que «la superfície neta de producció es manté estable des de fa una dècada en 260.000 hectàrees», però admet també que «el problema és el que es planta i el nombre de collites, perquè no és el mateix plantar-ne una que tres, que consumeixen el triple d’aigua». Explica que han fet campanyes, però reconeix que sense gaire èxit. «Nosaltres informem dels riscos, però després cadascú inverteix els seus diners com vol», diu.

El transvasament i les dessalinitzadores

Mentre actualitzen amb ansietat les previsions d' AEMET i escolten extemporànies peticions com la d'Antonio Cañizares, arquebisbe de la veïna diòcesi de València, que ha emplaçat “a resar ferventment a Déu pel do de la pluja”, segueixen els debats sobre què fer si no plou.

Notícies relacionades

Derogat fa una dècada el faraònic transvasament de l’Ebre, la batalla està ara en el del Tajo. Criticat per molts i anhelat per altres, l’augment de 240 a 400 hectòmetres cúbics del nivell necessari per autoritzar-lo i la complicada situació que es viu als embassaments de la seva capçalera el fan inviable tret que el Ministeri d’Agricultura hi doni un complet viratge. I això és el que demana ASAJA. «Ara el nivell està en 350, però si fa uns anys, en una situació d’emergència, es va fer, ara també», reclama Aniorte. «Les autonomies són la ruïna d’aquest país, l’Estat havia d’haver agafat la competència de l’aigua i haver-ho arreglat ja», s’encén.

 Amb altres paraules, Ródenas demana una aportació extra. «Això necessita una solució nacional. La conca és deficitària en 400 milions de metres cúbics només per atendre el que ja hi ha, per mantenir la riquesa creada. S’ha de portar aigua d’altres conques. El Govern d’Espanya ha de plantejar un Pacte de l’Aigua», assenyala. De moment, el ministeri ha començat a obrir les bateries de sondejos, els pous públics, i ha posat a funcionar al màxim nivell les dessalinitzadores. Ja es treballa també en un reforç del subministrament elèctric que permetrà a la primavera triplicar l’aigua dessalada a la gran instal·lació de Torrevella. Usar aquella aigua implica apujar els rebuts, cosa que no agradarà als ciutadans i que pot acabar amb la rendibilitat del camp, que pagaria a gairebé un euro el que ara li costa entre 10 i 20 cèntims. Però, això sí, ja ningú s’imagina com seria la situació sense les en un altre temps menystingudes dessaladores. 

Temes:

Aigua Sequera