Una plaga social

Milers de persones marxen contra la violència masclista a Barcelona i Madrid

El rebuig d'una plaga que suma 45 dones assassinades el 2017 genera protestes en 50 ciutats

4.000 persones van a la manifestació convocada per Novembre Feminista a la capital catalana

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

En menys d'11 mesos, des de l'inici del 2017, 45 dones han sigut assassinades per les seves parelles en ciutats espanyoles. En algunes de les 50 ciutats que aquest dissabte han sigut escenari de manifestacions contra la violència masclista, una plaga que es manté i que no coneix treva. L'estadística així ho demostra cada any. Encara que les manifestacions se succeeixen cada vegada que es coneix un cas, la celebració del Dia Internacional per la Violència Masclista va estimular la convocatòria general de les protestes. Amb tot, la realitat es va encarregar de donar-li una càrrega més forta, si és possible, a la jornada: aquest mateix divendres es va produir la mort número 45 de l'any: un home va viatjar des d'Alemanya fins a la localitat castellonenca de Vinaròs, on residia la seva exparella, a qui va assassinar a trets abans de suïcidar-se. De les 45, set dones van assassinades a Catalunya.

“Ens volem vives, lliures i rebels”

A Barcelona, la manifestació, convocada per Novembre Feminista, que agrupa diverses entitats, ha començat a les sis de la tarda tocades a la plaça de la Universitat, des d'on ha recorregut el carrer de Pelai i la Via Laietana, per acabar a la plaça de Sant Jaume. La pancarta que encapçalava la marxa deia: Ens volem vives, lliures i rebels En el grup inicial, expressament, només hi anaven dones, que en el còmput de les 4.000 persones que s'han sumat a la protesta eren la majoria.

Durant el seu recorregut, el grup ha corejat lemes contra la violència que pateixen dones i nenes: “Ni víctimes ni passives, dones combatives”; “No són mortes, són assassinades”; “No és un piropo, és una agressió”; “No som la mitja taronja de ningú, som la taronja sencera”; “Hasta el culo de tanto machirulo”. Entre les pancartes: Qui estima no mata, ni humilia, ni maltracta. A Barcelona, com a Madrid, hi ha hagut al·lusions al cas de la presumpta violació en grup d'una noia durant les festes de Sant Fermí, a Pamplona, el 2016. “Nosaltres som la manada”, han proclamat les manifestants. També hi ha hagut algunes pancartes en record de les dues exconselleres que estan a la presó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs, demanant la seva llibertat.

Manifest

A la plaça de Sant Jaume, que la protesta pràcticament ha omplert, la ballarina i coreògrafa Sol Picó i l'actriu Júlia Barceló han llegit un manifest que reclama més recursos per part de les administracions i considera que els 200 milions d'euros previstos per a quatre anys pel pacte d'Estat contra la violència masclista no són suficients.

Notícies relacionades

A la mateixa plaça ha tingut lloc hores abans, al migdia, un acte institucional convocat per la Generalitat, durant el qual s'ha guardat un minut de silenci en record de les assassinades. La periodista Mònica Planas ha llegit un manifest en què ha subratllat que la violència masclista és un problema de tots, i no només de les  dones, i ha denunciat: “Vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones”.

Les botigues

També el sector del comerç ha volgut expressar el seu rebuig davant la violència masclista. Des de la 10 del matí, les 120 botigues que integren l'eix comercial Creu Coberta han aixecat les seves persianes deixant als seus aparadors lemes contra la violència masclista, i els maniquins, d'esquenes. A prop de 40 establiments del Born s'han sumat a la iniciativa.