FAMÍLIA REUNIDA

La Beatriz recupera els seus nens després de dos anys de lluita amb Infància

La Generalitat, després de dues sentències en contra, torna dos menors a la seva mare d'acollida

Afers Socials va retirar els germans de la llar familiar el 2015 i els va ingressar en un centre de protecció

zentauroepp41067411 beatriz171124172100

zentauroepp41067411 beatriz171124172100 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Aquesta és una història que va començar com un conte de por el 8 de setembre del 2015, quan la Generalitat va retirar dos menors de la llar familiar, i ha acabat aquest divendres tenint un final feliç quan Beatriz Ortigosa, Bea, ha recuperat els seus dos petits: Nieves, de 15 anys, i Adrián, de 12. La Direcció General d'Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha convocat aquest divendres aquesta mare d'acollida en fase de preadopció per comunicar-li que després de 26 mesos de penalitats, els menors tornen amb ella.

Han fet falta dues sentències, una de demolidora del 6 de març del jutjat de Primera Instància número 15 de Barcelona i una altra, de similar argument, de principis de novembre, perquè la Conselleria d'Afers Socials hagi cedit i tot hagi tornat al seu origen. Els dos germans, que feia set anys que vivien amb la seva mare d'acollida, han estat més de dos anys sense dormir a casa: el nen ha pernoctant en un centre de menors de la Generalitat i la nena, que també havia d'estar ingressada, ha estat fugada.

A Ortigosa li havien demanat que anés aquest divendres amb la Nieves a la seu de la DGAI. Allà, després de tres hores de reunió, ha sabut que la direcció general no recorrerà l'última sentència judicial i li han entregat l'Adrián. I la família que era el 8 de setembre del 2015 torna a ser-ho el 24 de novembre del 2017. La Generalitat, no obstant, només li ha pogut entregar l'Adrián, la Nieves l'ha hagut de localitzar la Beatriz i portar-la amb ella perquè estava fugada del centre i l'Administració ignorava el seu parador. Ara, la mare els prepara als nens una festa de benvinguda amb família, amics i la gent que els estima.

"Els companys m'han dit que tinc molta sort. I és que allà gairebé tots se'n volen anar", diu l'Adrián

L'Adrián estava exultant. Dijous li havien fet un comiat al centre de menors on vivia. Allà ha deixat els seus amics. "Sobretot Saadet. S'escriu amb dues 'a'", puntualitza. Sobre l'adeu, diu: "Em van dir que tenia molta sort. I és que allà gairebé tots se'n volen anar". El nen narra algunes de les últimes paraules que van pronunciar els seus col·legues: "Que t'hi passis molt bé. El trobarem a faltar". Les seves vivències són ara més dolces que les que va tenir la nit del 8 de setembre del 2015 quan, amb 10 anys, va dormir per primera vegada al centre: "Em vaig sentir sol i vaig dormir així, arraulit", diu abraçant-se el pit amb els dos braços. Ara comença una nova vida: "Quan arribi a casa miraré si tot està igual".

El nen portava dues maletes, tota la seva vida tancada amb cremalleres, i dos grans peluixos que no tenen nom: un os i un elefant. "Encara que me l'han cuidat, l'han rentat i s'ha encongit. Era molt més gran", assenyala. La Nieves afirma contundent que no pensa tornar "mai més a un centre perquè s'hi viu malament. Sense privacitat". Per això s'escapava. Una tarda del març va tocar el timbre de la casa familiar. "M'havia fugat i trobava a faltar la meva mare", explica.

La Beatriz encara no es creu que els nens hagin torno amb ella. "No vaig digerir la notícia quan se'ls van emportar i tampoc ara que me'ls han tornat", apunta. El retorn a casa l'ha definit així aquest divendres: "Encara estic assimilant la immensa alegria de tornar a menjar tots tres junts al menjador", tots tres formen una família monoparental que fins al moment de la separació sumava set anys de convivència.

"No penso tornar a un centre. S'hi viu malament, sense privacitat, indica Nieves

Nens diferents

La mare diu que els nens que li han tornat no s'assemblen als que es van emportar: "Eren del Barça i ara són del Reial Madrid". Però quan deixa la broma afegeix: "Quan se'n van anar eren uns nens alegres i els han tornat tristos". Aquesta mateixa observació ja la va detectar un jutge que va destacar en la sentència "l'extrema tristesa" de l'Adrián "i el seu profund desig de tornar amb la família". La Beatriz recorda amb enyorança com, després de retirar-li els menors, "vaig passar més d'un any sense veure'ls. No em concedien visites", explica. Als petits els van dir: "Hi ha hagut problemes amb la mare i és millor que estigueu separats. Aviat us tornareu a veure". Aquest "aviat" s'ha convertit en una separació de 26 mesos.

"Eren uns nens alegres i els han tornat tristos", assenyala la mare

Notícies relacionades

L'Administració, per retirar aquests menors de la llar familiar, es va basar en informes, que al·legaven que els petits estaven "en una greu situació de desprotecció". No obstant, el jutjat de Primera Instància número 15, va rirar per terra aquesta afirmació a l'estar basada "en uns pressupostos falsos que van portar a una errònia estimació de la concurrència dels factors de risc i desemparament dels menors".

El magistrat va qualificar de "negligent" l'actuació dels professionals i va obligar la DGAIA i l'Institut Català d'Acolliment i Adopció, dependents de la Conselleria d'Afers Socials, a tornar-los "immediatament". I la Beatriz es va presentar al centre on vivia el seu fill perquè l'hi tornessin. No obstant, i en presència dels Mossos d’Esquadra, el director de l'equipament va mostrar una carta de la Generalitat denegant-li l'entrega. Ja llavors la nena estava fugada. Afers Socials va recórrer la sentència, però l'Audiència de Barcelona acaba de desestimar el recurs i la Beatriz, la Nieves i l'Adrián tornen a estar junts.

Un procés massa llarg