AGÈNCIA DEL MEDICAMENT

Milà se sent "burlada" al perdre per sorteig l'AEM

Polítics italians acusen la UE de no voler prendre decisions

L'atzar va decidir que l'organisme europeu tindria la seu a Amsterdam

zentauroepp38190120 londres170711205130

zentauroepp38190120 londres170711205130 / HANNAH MCKAY

2
Es llegeix en minuts
Efe

Figures del món de la política italiana han lamentat aquest dimarts que Milà perdés el sorteig per la seu de l'Agència Europea del Medicament (AEM),Milà per la seu de l'Agència Europea del Medicament que anirà a Amsterdam després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), prevista per al març del 2019.

Roberto Maroni, president de la regió de Llombardia, de la qual Milà és la capital, afirma sentir "amargura" i "tristesa" en una entrevista publicada al diari La Repubblica.

"Sí que tenim una mica d'amargura. El sentiment que preval en aquest moment és la tristesa per una Europa que ni tan sols davant un desafiament tan important sap decidir. No assumeix la responsabilitat", destaca.

"Deixar la decisió en mans d'un sorteig és una bogeria i demostra com aquesta Europa és incapaç de gestionar aquests fenòmens", afegeix.

Maroni ja va mostrar dilluns el seu malestar en una roda de premsa després de saber-se la derrota de Milà davant Amsterdam en la carrera per l'AEM, i va subratllar que la UE preferia deixar en mans de l'atzar les decisions abans que assumir responsabilitats.

En la lluita per acollir la seu de l'AEM després del brexit, Milà va passar la primera ronda de votacions amb 25 punts, juntament amb Amsterdam i Copenhaguen, amb 20 cadascuna.

A la segona volta, va quedar eliminada Copenhaguen i la tercera va acabar en un empat entre Milà i Amsterdam que es va dirimir per sorteig, d'aord amb les regles.

La manera com s'ha resolt el futur de l'AEM, actualment a Londres, no ha agradat gaire a Itàlia i els principals ministres van mostrar immediatament el seu malestar, començant pel primer ministre italià, Paolo Gentiloni, que va qualificar de "burla" el sorteig.

Burlada per un sorteig

"La decisió per la seu de l'AEM és tan important que no pot ser confiada a un sorteig, encara ens queda el consol que Milà ha sigut competitiva fins a l'últim moment i que Itàlia compta amb la consideració de molts països", ha dit per la seva part el ministre d'Infraestructures i Transports, Graziano Delrio.

També el titular d'Afers Exteriors, Angelino Alfano, ha destacat que Milà ha quedat "burlada només per un sorteig", mentre que la ministra de Sanitat, Beatrice Lorenzin, ha reconegut sentir "decepció i amargura per la derrota en el sorteig després de guanyar en dues rondes".

Més contundent ha sigut l'alcalde de Milà, Giuseppe Sala, que ha declarat que és "una mica absurd haver sigut exclosos de la manera com s'ha fet".

"Ha sigut una ocasió perduda molt important, però hem demostrat la força de la ciutat", ha valorat.

Notícies relacionades

Els principals diaris del país mostren aquest dimarts a la portada articles en què mostren el seu descontentament i el diari La Stampa titula: "AEM, la gran burla de Milà".

En la mateixa línia se situen La Repubblica, que opta per la frase "Milà, el sorteig de la burla. Adeu a gairebé 2.000 milions", i Corriere della Sera, que titula: "Milà, burlada per un sorteig".