XARXES SOCIALS

El Tribunal Suprem adverteix que retuitejar missatges que enalteixen el terrorisme és delicte

Confirma la condemna a un any i mig de presó a un usuari d'aquesta xarxa social per lloes a l'etarra desaparegut Bolinaga

nmartorell39372879 onbarcelona twitter170727162848

nmartorell39372879 onbarcelona twitter170727162848

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha dictat una sentència en què destaca que retuitejar missatges o imatges de suport a ETA o d'homenatge als terroristes pot ser delicte d'enaltiment del terrorisme, ja que el tipus penal no exigeix "que l'acusat assumeixi com a propi, raoni o argumenti la imatge i el seu missatge, ni tampoc que sigui el que l'hagi creat; n'hi ha prou que d'una manera o altra hi accedeixin, li donin publicitat i expandeixin el missatge a gran quantitat de persones".

La sentència confirma la condemna d'un any i mig de presó que l'Audiència Nacional va imposar el desembre del 2016 a Andeka Jurado García per publicar a Twitter, entre el 2014 i el 2015, un vídeo compost per diferents imatges sobre ETA i els seus integrants, en ocasions armats; per retuitejar una foto del terrorista mort Josu Uribetxeberría Bolinaga al costat del lema Adeu i honor en basc; i per publicar a la mateixa xarxa dos missatges sobre aquest membre d'ETA, condemnat al seu dia pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara.

L'acusat va recórrer al Suprem al·legant que les imatges i vídeos reproduïts al seu compte de Twitter no eren expressió d'un missatge, raonament o argumentació propis, sinó que existien prèviament als mitjans, ja que el terme retuitejar significa reproduir el que va preexistir. El Suprem li contesta que el tipus penal no requereix que l'acusat assumeixi com a propi el missatge o la imatge, o que els hagi creat, sinó que n'hi ha prou que hi tingui accés i hi doni publicitat.

El recurrent també al·legava que no era delicte mostrar una foto feta per un tercer, ni tampoc reproduir un vídeo en què apareix algú ballant durant el funeral del membre d'ETA Uribetxeberria Bolinaga, perquè no va ser l'acusat qui ballava, ni qui va gravar el vídeo, ni qui el va incorporar a internet.

En la sentència donada a conèixer aquest dijous, el Suprem rebutja aquestes argumentacions recordant que tampoc importa que la foto sigui feta per un tercer si el que la recull i llança a la xarxa pública és l'acusat. "Mostrar determinades fotos, i més amb missatge afegit, constitueix un enaltiment de la conducta i persona i constitueix una incitació a la imitació, si al terrorista se'l presenta com un prohom, model a imitar o model de virtuts, quan la seva fama procedeix únicament de ser terrorista", afegeix el tribunal.

Dansa i 'aurresku'

Sobre la dansa, cant de l'aurresku i altres lloes i lloances a Uribetxeberría en un vídeo, el Suprem indica que "no necessita la llei penal que sigui l'acusat el que balli o gravi el vídeo. Aquest aspecte no l'imposa la tipicitat, i n'hi ha prou amb publicitar el que està gravat amb possibilitat que terceres persones s'adonin que estan enaltint la trajectòria personal i els mèrits d'algú en què la fama procedeix dels actes terroristes executats".

El tribunal indica que la menció Adeu i honor, que considerada aïlladament podria ser insuficient per constituir l'il·lícit penal enjudiciat, va anar acompanyada de la reproducció de l'homenatge pòstum a un membre d'ETA mitjançant la dansa tradicional esmentada, i el posava com a model a emular ("La teva dignitat, el nostre model"), i reproduïa fins i tot la menció que el millor homenatge és seguir lluitant.

El Suprem rebutja per últim l'al·legació de l'acusat que la seva conducta va ser en exercici de la llibertat d'expressió, ja que les conductes d'apologia o enaltiment dels actes de terrorisme o dels seus autors no estan emparades per aquest dret. Durant el judici que es va celebrar contra ell, Jurado va manifestar que li semblava "increïble" que l'acusin d'aquest delicte ja que es limitava a explicar coses que passaven, com fan els periodistes. 

El seu delicte

Notícies relacionades

Concretament, Jurado va retuitejar una imatge de l'arresku celebrat en honor del membre desaparegut d'ETA Josu Uribetxeberria Bolinaga, on apareixia una fotografia seva al costat del lema Agur eta ohore que significa Adeu i honor, una frase que segons el ministeri públic és utilitzada per la banda per enaltir la figura dels seus militants morts.

Un mes després Jurado va retuitejar una altra imatge d'aquest mateix membre d'ETA que apareixia al costat de la frase esmentada anteriorment al costat d'altres frases com La teva dignitat, el nostre model, i aquell mateix dia va escriure un tuit on al costat de la imatge d'Uribetxeberría rendia homenatge al membre de la banda terrorista. Durant el judici ha explicat que va escriure aquestes frases, coincidint amb la mort de Bolinaga, perquè són molt habituals quan mor algú.