Petició de suspensió cautelar

El Govern recorre la llei balear de toros que prohibeix matar l'animal

Considera que la comunitat autònoma no té competències i n'envaeix altres de l'àmbit estatal

zentauroepp31386921 mallorca toros171110161912

zentauroepp31386921 mallorca toros171110161912

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha acordat recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la llei de toros de les Balears, aprovada l'estiu passat a les Illes i que prohibeix expressament maltractar i matar els animals. El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha informat de la presentació d'aquest recurs contra determinats preceptes de la norma, acompanyat de la petició perquè el TC suspengui cautelarment l'aplicació de la llei.

Méndez de Vigo ha explicat que les Balears no tenen competències específiques de protecció d'animals en el seu Estatut d'Autonomia. A més, ha afegit el portaveu, incorre en inconstitucionalitat perquè envaeix o menyscaba competències estatals que regulen les condicions de bàsiques que garanteixen la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels seus drets i deures, segons els raonaments del Govern.

Només capa i muleta

També envaeix competències estatals en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica, de la defensa del patrimoni cultural, artístic i monumental espanyol, així com en les de seguretat pública.

Notícies relacionades

La llei de toros va ser aprovada pel Parlament balear el mes de juliol passat amb els vots dels partits d'esquerra i l'oposició del PP i Cs i prohibeix expressament maltractar i matar els toros, i per això els toreros només podran fer servir la capa i la muleta, i no podran utilitzar banderilles, ni estocs, ni punyals.

L'octubre del 2016, el Tribunal Constitucional va dictar sentència sobre la llei catalana de protecció dels animals, en què va indicar que "és competència de l'Administració General de l'Estat garantir la conservació i promoció de la tauromàquia com a patrimoni cultural".