Primer pas

El Congrés decideix aquest dimarts si reforma la llei electoral per permetre votar els discapacitats intel·lectuals

"És una violació palmària dels drets humans de les persones amb discapacitat", adverteix el Cermi

zentauroepp34464365 barcelona  26 06 2016  elecciones generales   jornada electo170119112818

zentauroepp34464365 barcelona 26 06 2016 elecciones generales jornada electo170119112818 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts

El ple del Congrés debat aquest dimarts la presa en consideració d'una proposició de llei aprovada per unanimitat per l'Assemblea de Madrid per reformar la llei electoral (LOREG) amb l'objectiu d'atorgar el dret de vot a totes les persones amb discapacitat, en particular als discapacitats intel·lectuals o psicosocials.

La iniciativa, impulsada al seu dia pel PSOE a suggeriment del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) planteja la modificació de l'article 3 de la LOREG amb la suspensió de dos dels seus apartats. Concretament, aquells en els quals s'estableix que no tenen dret a sufragi "els declarats incapaços en virtut de sentència judicial ferma", així com "els internats en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial".

A més, el text afegeix una disposició addicional que estableix que "les persones a les quals s'hagués limitat o anul·lat el seu dret de sufragi per raó de discapacitat hi queden reintegrades plenament per ministeri de la llei".

L'objectiu d'aquesta reforma és, segons apunten els socialistes en el document, adaptar-se a les recomanacions que el comitè sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides va realitzar a Espanya després d'una inspecció.

Pel que fa als diputats autonòmics que defensaran aquesta iniciativa davant la Cambra baixa, l'Assemblea de Madrid ha elegit Alfonso Serrano (PP), Mónica González (PSOE) i Beatriz Gimeno (Podem), que han sigut els tres que van obtenir més vots en la cambra autonòmica.

El Cermi demana unitat

Notícies relacionades

Des del Cermi s'ha llançat un missatge als grups parlamentaris perquè existeixi un "suport unànime" a aquesta reforma que, segons ha apuntat, resoldrà la situació de gairebé 100.000 persones amb discapacitat que "estan privades al país del dret polític fonamental d'exercir el sufragi".

"És una violació palmària dels drets humans de les persones amb discapacitat", adverteix l'organització. Des del Cermi també han explicat que ja el 2011 l'ONU va advertir Espanya que aquesta situació era "inadmissible" i la va instar a modificar amb urgència la seva legislació.