Els menors estrangers desborden un sistema de protecció ja col·lapsat

La Generalitat improvisa cases de colònies i contracta monitors d'oci per atendre aquests adolescents

La plantilla d'un centre de Girona que va obrir a l'octubre a penes ha durat una setmana

jjubierre40860630 barcelona  07 11 2017  foto de menores que est n en el inter171108120251

jjubierre40860630 barcelona 07 11 2017 foto de menores que est n en el inter171108120251 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez / Barcelona

L'arribada de menors estrangers no acompanyats (mena) a Catalunya, el 66% procedents del Marroc, ha col·lapsat un sistema de protecció a la infància «que ja feia aigües», segons han denunciat treballadors i experts en aquests col·lectius. Aquest fet «ha sigut la gota que ha fet vessar el got», afirmen. Per tractar de solucionar aquesta emergència «s’han tornat a improvisar recursos. S’estan habilitant cases de colònies i contractant monitors d’oci», denuncien els sindicats.

La situació als centres s’havia desbordat prèviament a l’arribada dels adolescents degut a les retallades econòmiques, al tipus de protecció «obsolet, herència del franquisme i basat a tutelar el menor en lloc d’ajudar les famílies» i a un sistema mercantilitzat en la gestió dels centres no públics.

Adolescents de 15 a 17 anys

Aquest sistema no estava preparat per acollir fins a l’octubre d’aquest any més d’un miler de xavals acabats d’arribar a Catalunya, enfront dels 684 que l’any passat van venir buscant el paradís econòmic. El 95% són nois i la majoria tenen entre 15 i 17 anys. La falta de places als centres ha desencadenat que almenys 15 menors, segons les últimes denúncies, estiguin malvivint fins a quatre dies en instal·lacions de la Ciutat de la Justícia a l’espera de que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) els assigni una plaça o se’ls faci ,una prova per verificar la seva edat. La situació de menors dormint en matalassos per terra a la Ciutat de la Justícia és una còpia de la que viuen la majoria dels centres de protecció de la Generalitat.

Aquesta situació «greu i lamentable» ha desembocat en tres denúncies: la de la fiscalia de Barcelona, la de l’oenagé Save the Children i la que va presentar dijous passat davant l’ONU l’associació Noves Vies, que representa un grup de 15 menors. La Generalitat ha assegurat que «s’està treballant per trobar un espai adequat per evitar la situació».

Set centres amb una realitat complexa

Catalunya compta actualment amb set centres amb un total de 179 places ocupades exclusivament per aquests menors estrangers no acompanyats. Per sortir d’aquesta situació d’emergència, la Conselleria d’Afers Socials, a la qual està adscrita la DGAIA, ha assenyalat que «s’han creat cinc recursos amb un total de 120 places i que hi ha previst posar en funcionament més allotjaments».

Sindicats i educadors socials consideren que és necessari abordar aquesta complexa realitat de manera global. «És necessària la coordinació amb altres conselleries, per exemple la de Salut, i un pacte entre les diferents autonomies per donar respostes adequades. En definitiva falta una política per atendre aquests menors», assenyala Pedro González, responsable de centres públics de menors de la Unió General de Treballadors (UGT). «Ara només es posen pegats i als centres on queda una plaça lliure els col·loquen i conviuen amb menors de diferents edats i problemàtiques», explica. Sovint, la barreja és explosiva. Els adolescents estrangers no coneixen l’idioma i arriben a Catalunya de passada cap a França que és on volen anar per l’idioma i perquè hi tenen familiars. «No acaben d’entendre per què i per a què els fiquen en un centre», afirmen els educadors.

Notícies relacionades

 La Confederació General de Treballadors (CGT) denuncia que la Generalitat ha abordat el tema dels menors «amb improvisació, per sortir del pas». Per a això s’estan condicionant cases de colònies i s’estan «fitxant monitors d’oci». L’últim espai per acollir els menors no acompanyats ha sigut una casa de colònies a les comarques de Girona.

 Aquest recinte va començar atenent 20 nois i ara ja n’hi ha més de 40. «Els educadors van durar una setmana desbordats pel tema», denuncien els treballadors. La sobreocupació d’aquests centres amb l’arribada dels menors estrangers ja ha sigut denunciada davant el Síndic de Greuges. La situació d’emergència també es va desbordar aquest estiu i «es va adequar una casa de colònies al Garraf que va acabar destrossada».