Una anàlisi de sang identifica una pneumònia que pot ser mortal

La investigació l'han portat a terme l'Hospital Clínic de Barcelona, el de València i el de Valladolid

1
Es llegeix en minuts
Efe

Investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, de l'Hospital La Fe de València i de l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid han identificat un subtipus immunològic de pneumònia adquirida en la comunitat (NAC) que s'associa a més mortalitat i que es pot detectar amb una anàlisi de sang.

Segons la investigació, que publica la revista 'EBioMedicine', és una pneumònia comunitària amb limfòcits baixos en sang i presenta el doble de risc de mortalitat.

Segons ha informat l'Hospital Clínic-Idibaps, els pacients amb aquest subtipus són fàcils d'identificar utilitzant un simple hemograma, l'anàlisi de sang més habitual disponible en tots els hospitals.

Malaltia infecciosa

La pneumònia adquirida en la comunitat (NAC) és la malaltia infecciosa que comporta més mortalitat als països desenvolupats i afecta entre dues i tres persones per cada 1.000 habitants a l'any, xifra que pot augmentar fins a 50-60 casos anuals en persones de més de 65 anys o en pacients amb malalties cròniques respiratòries, cardíaques o hepàtiques. Fins a un 60% dels pacients amb pneumònia han de ser hospitalitzats.

En l'estudi hi han participat 1.550 pacients reclutats pel grup Neumonac de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Els investigadors han vist que els pacients amb NAC que tenen menys de 724 limfòcits/mm3 en sang a l'ingrés a l'hospital (pneumònia limfopènica) presenten el doble de probabilitat de morir als 30 dies. Aquesta troballa ha sigut confirmada en una segona cohort de 2.846 pacients de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Segons els investigadors, identificar els pacients amb pneumònia linfopènica permetrà intensificar l'atenció i el tractament d'aquests pacients.

El paper dels fàrmacs

Notícies relacionades

Aquest descobriment obre a més la porta a estudiar en el futur el paper dels fàrmacs que estimulen la proliferació i la funció dels limfòcits per tractar aquesta forma de pneumònia.

En l'estudi hi han participat també els serveis de pneumologia dels hospitals de Galdakao, Hospital San Jorge (Osca), Hospital La Princesa (Madrid), Hospital de Mataró, Hospital de Cruces (Bilbao), Hospital Josep Trueta (Girona), Hospital Miguel Servet (Saragossa), Hospital Son Llàtzer (Palma), Hospital Virgen de las Nieves (Granada), Hospital Central d'Astúries (Oviedo), Hospital Mútua Terrassa, Hospital Clínic Universitari (València), Hospital Puerta de Hierro (Majadahonda).