L'Eurocambra exigeix tolerància zero contra l'assetjament sexual

Una investigació periodística revela abusos comesos també a la institució europea

Una resolució demanarà aquest dijous una revisió de les regles i més mesures per a les víctimes

jjubierre40675656 european parliament member terry reintke  c  holds a placard171025183446

jjubierre40675656 european parliament member terry reintke c holds a placard171025183446 / CHRISTIAN HARTMANN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L'assetjament sexual no és patrimoni de Hollywood i l'Eurocambra vol utilitzar l'escàndol del productor nord-americà Harvey Weinstein i altres figures públiques per trencar la “cultura del silenci” que ha imperat també a la institució en aquest terreny. En una resolució que es votarà aquest dijous els eurodiputats exigeixen “tolerància zero” contra aquesta mena d'abusos i insten el Parlament Europeu a examinar les acusacions contra eurodiputats i funcionaris, revisar les regles internes i activar mesures de protecció d'emergència per a les víctimes.

Les primeres informacions sobre abusos en el si d'aquesta institució europea les publicava aquest cap de setmana passat el britànic 'The Sunday Times', que recollia a les seves pàgines els testimonis d'una dotzena de dones. I la revista 'Politico' afegia munició al debat assegurant que havia rebut en l'última setmana en una bústia confidencial una trentena de denúncies de violacions, assalts i abusos a homes i dones. Una d'elles, una assistent parlamentària, assegura haver sigut violada per un alt funcionari.

Dilluns el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va assegurar que es prenen molt seriosament les denúncies i que ja han posat en marxa algunes iniciatives. Però la sensació generalitzada a la casa és que els instruments actuals per denunciar i protegir les víctimes són insuficients.

Suport general a la resolució

L'esborrany de la resolució, secundada per tots els grans grups polítics menys els euroescèptics, subratlla que és necessari anar més lluny als Estats membres i també en el si de les institucions europees. “Hi ha un comitè d'assetjament, un procediment per presentar queixes, però ¿per què només s'han presentat 10 casos des del 2014. El llindar per a la denúncia és massa alt”, lamentava aquest dimecres la liberal holandesa Sophie In’tveld durant el debat celebrat a Estrasburg.

Notícies relacionades

El text demana una revisió de la composició dels òrgans competents per examinar les denúncies, l'establiment d'una xarxa d'assessors confidencials per assistir les víctimes, campanyes de conscienciació per donar a conèixer els mecanismes existents i crear un grup d'experts independents amb mandat per mirar sota les alfombres de l'Europarlament.

“Hem de trencar el silenci en aquest Parlament. És el moment de deixar d'amagar les coses”, ha reclamat l'eurodiputada Malin Bjork. Algunes de les seves col·legues han utilitzat l'hemicicle per explicar les seves experiències i denunciar la desprotecció a què s'exposen les víctimes. És el cas d'Eleonora Forenza (IUE) o Terry Reintke (Verds), que també ha reclamat responsabilitat als homes. “Això no va només de dones, els homes també han de fer sentir la seva veu”. Aquest dijous molt pocs ho han fet. “Hi ha més de 40 intervencions i només parlarem 5 homes. Comprometem-nos també nosaltres”, ha reclamat Ernest Urtasun