El cas d'una maltractada

Polèmica a Portugal per una sentència que justifica la violència masclista per un adulteri

"L'adulteri de la dona és un gravíssim atemptat a l'honor i la dignitat de l'home", diu un jutge

"A la Bíblia, podem llegir que la dona adúltera ha de ser castigada amb la mort", assegura la sentència

Pancartes contra la violència masclista en una manifestació a Madrid.

Pancartes contra la violència masclista en una manifestació a Madrid. / CURTO DE LA TORRE (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una sentència del tribunal de Relació de Porto està generant gran polèmica a Portugal perquè utilitza l'adulteri comès per una dona per justificar la violència masclista que va patir a mans del seu exmarit i el seu antic amant.

La sentència judicial -emesa l'11 d'octubre i que ha sortit ara a la llum- condemna els dos homes a la presó, però deixa les penes en suspens, i per això aquest dilluns ha sigut molt criticada per associacions feministes i de juristes del país.

Les crítiques se centren en els arguments de què es val el dictamen per disculpar la violència soferta per la dona.

"L'adulteri de la dona és un gravíssim atemptat a l'honor i la dignitat de l'home. Hi ha societats en què la dona adúltera és lapidada fins a la mort. A la Bíblia, podem llegir que la dona adúltera ha de ser castigada amb la mort", indica el jutge.

Mentalitat "patriarcal i masclista"

Segons va declarar a Efe l'organització feminista Unió de Dones Alternativa i Resposta (UMAR), aquesta sentència és una mostra de la mentalitat "patriarcal, masclista i sexista" que encara existeix en part de la societat portuguesa.

La portaveu d'UMAR, Elisabete Brasil, va assenyalar que la sentència "justifica i legitima la violència domèstica en un marc conceptual que posa en qüestió la igualtat entre les persones", ja que defensa que "les dones han de tenir un comportament diferent del que es veu normal en els homes".

Va ser fins i tot segrestada

El cas es remunta al 2015, quan una dona va ser agredida amb una maça amb claus pel seu exmarit i el seu examant, amb els quals ja havia tallat la relació.

La dona va arribar a ser segrestada pel seu antic amant, que li reclamava reprendre la relació i que va trucar al seu exmarit perquè la confrontessin de forma conjunta.

Notícies relacionades

"És gairebé una apologia de la pena de mort en cas d'adulteri i responsabilitza les dones per la violència que reben", va criticar Brasil, que va lamentar que aquests casos es donin a Portugal, país que, segons ella, té un marc legal sobre la violència masclista fins i tot considerat "avantguardista" a la Unió Europea.

Encara que reconeix que aquestes sentències no són el més habitual en la justícia portuguesa, la portaveu d'UMAR va al·legar que no és un cas aïllat i va recordar altres decisions discriminatòries, com una en què es justificava que la sexualitat de la dona perdia importància a partir dels 50 anys.