L'ADN de Colom revelarà el seu origen el 2018

Una anàlisi genètica cotejarà les diferents teories sobre el navegant

Els científics disposen de mostres de l'almirall, del seu germà i el seu fill

2
Es llegeix en minuts

El professor José Antonio Lorente, director del Laboratori de Genètica Forense de la Universitat de Granada, ha manifestat la seva confiança que l'any 2018 hagi conclòs l'estudi que porta a terme sobre l'origen de Cristòfor Colom i es pugui establir "de manera definitiva" per resoldre el misteri al voltant de la procedència de l'almirall ja que, a més de la teoria italiana, hi ha fins a cinc tesis sobre el seu possible origen.

Així ho ha posat de manifest en declaracions a Europa Press el professor Lorente, que ha ofert aquesta setmana a la Universitat Internacional d'Andalusia (UNIA) a La Rábida, a la província de Huelva, una conferència sobre 'Els últims avenços realitzats i l'estratègia de treball futura per a la identificació de les restes de l'Almirall Cristòfor Colom'.

Lorente ha sostingut que la tecnologia actual permet "afrontar l'anàlisi definitiva" de les restes de Colom, el seu fill i el germà al cotejar-los amb les restes dels seus possibles avantpassats, segons les diferents teories.

L'origen de Colom genera un verdader misteri al seu voltant ja que hi ha diferents tesis, com la relativa al seu origen mallorquí, gallec, de (Guadalajara) i fins i tot dues més sobre la seva procedència portuguesa i la seva vinculació a la família reial lusitana. Totes aquestes, a més de la teoria italiana.

Davant d'això, Lorente ha explicat que estudiaran les mostres al llarg d'aquest any i el 2018 per intentar establir alguna dada que pugui confirmar les diferents hipòtesis que hi ha sobre l'origen de Colom.

Mostres suficients

"En totes aquestes teories tenim mostres amb les quals fer una comparació directa i en aquest sentit intentarem treballar al llarg dels pròxims mesos per aconseguir comprovar el seu origen", ha remarcat, abans d'explicar que, si finalment, cap resta d'aquestes teories coincideix amb la genètica de les restes de Colomprevaldrà la italiana, tot i que ha recordat que a Itàlia no hi ha restes de familiars directes a les quals recórrer per cotejar.

El treball de Lorente i el seu equip va començar el 2003, després de localitzar les restes de Colom, -una part estan enterrades a la catedral de Sevilla i n'hi ha altres a la República Dominicana, on "no hi ha un esquelet complet, per la qual cosa tot fa pensar que la meitat son allà i després es van portar aquí l'altra meitat"-. Així, va ser en aquesta primera fase inicial de l'estudi quan van aconseguir restes de l'almirall, el seu fill i el seu germà que ara els permetran comparar-les amb les dels seus possibles familiars.

'Colombo' i 'Colom'

Dins del seu treball, entre els anys 2010 i 2012 van intentar establir el tipus de cromosoma Y de les persones amb el cognom 'Colombo' a Itàlia i 'Colom' a la zona de Catalunya, les Balears i València però "les tecnologies no eren prou potents" per a això.

Notícies relacionades

Així, ha explicat que des de finals del 2016 ja disposen de les tecnologies adequades per poder establir l'origen, de manera que els promotors de les diferents teories són els encarregats de demanar els permisos per a les exhumacions que corresponguin i així poder comparar-los amb les restes que al seu dia van exhumar de la catedral de Sevilla.

En definitiva, Lorente ha mostrat el seu desig que finalment es culmini aquest estudi i "es pugui aportar informació objectiva sobre l'origen de Colom que serveixi als historiadors".