Investigació

Les pandèmies de grip són més probables a la primavera que a l'hivern

Durant el clima hivernal no s'estenen tan fàcilment, segons un estudi

Una dona amb símptomes de grip.

Una dona amb símptomes de grip.

1
Es llegeix en minuts

Investigadors nord-americans han determinat a través de simulacions estadístiques que les pandèmies de grip són més probables a la primavera o a principis d'estiu que a l'hivern, segons un estudi publicat aquest dijous a la revista 'PLOS Computational Biology'.

Els investigadors han conclòs que, tot i que el virus de la grip es propaga més fàcilment durant el clima hivernal, les pandèmies no s'estenen tan fàcilment ja que les mateixes infeccions creen proteccions immunològiques durant aquesta època.

Aquestes condicions provoquen que durant la primavera i a l'inici de l'estiu s'obri una finestra perquè les pandèmies de grip es propaguin entre una població més desprotegida, contràriament al que s'esperaria.

"La típica temporada de grip deixa una estela d'immunitat que prevé la propagació de nous virus", ha dit Lauren Ancel Meyers, de la Universitat de Texas a Austin.

Meyers i els seus colegas van constatar que les sis grans pandèmies de grip que van tenir lloc a nivell mundial des del 1889 han passat o bé a la primavera o bé a l'estiu.

Notícies relacionades

Els investigadors van crear un model informàtic que imita la propagació del virus durant la temporada de grip. Després de milers de simulacions van confirmar la seva hipòtesi que "la combinació de condicions hivernals i la immunitat contra el virus efectivament condueixen a pandèmies de primavera i estiu".

Per Meyers i els altres investigadors, la confirmació de la seva hipòtesi pot ajudar les agències de salut pública a respondre a noves amenaces víriques.

Temes:

Grip Malalties