Dia internacional del la malaltia

El càncer de mama, en xifres

Els índexs de supervivència estan pròxims al 85% gràcies als nous tractaments

1
Es llegeix en minuts

Amb 27.000 nous casos cada any, el càncer de mama s'ha convertit en el tumor més freqüent entre les dones, però la seva mortalitat es va reduint de mica en mica i els índexs de supervivència estan pròxims al 85% gràcies als nous tractaments, cada vegada més individualitzats.

Aquestes són algunes de les dades que l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha donat a conèixer amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama, una patologia que pateixen en l'actualitat 100.000 dones espanyoles, i la incidència del qual va en augment, de manera que per al 2025 s'espera que es diagnostiquin gairebé 30.000 casos anuals, un 12,3 % més que en l'actualitat.

No obstant, segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), gairebé el 90% de les pacients continuen lliures de la malaltia cinc anys després del diagnòstic i tractament del tumor.

Així, els avenços en el tractament de la malaltia han aconseguit augmentar la supervivència en un 20% entre els anys 70 i l'actualitat i la principal fita en els últims anys ha sigut el coneixement de l'heterogeneïtat del càncer de mama, amb subtipus biològics diferents que necessiten tractaments específics.

Aquestes són algunes de les xifres del càncer de mama a Espanya:

- El 2015 se'n van diagnosticar 27.747 nous casos.

- És el quart tumor més diagnosticat, el primer entre les dones.

- La majoria dels casos es donen entre els 45 i els 65 anys.

- Gairebé el 90% de les afectades estan lliures de la malaltia als 5 anys del diagnòstic.

- El 2014 van morir 6.213 dones com a conseqüència d'aquesta patologia, i l'edat mitjana de la defunció va ser de 70 anys.

- Cada 1% de millora amb un avenç en el tractament fa que 250 dones menys recaiguin en la malaltia.

En funció de la biologia de la cèl·lula tumoral es pot establir una classificació del càncer de mama:

- 1. Els hormonals. Suposen el 66% del total i són els tumors de millor pronòstic.

- 2. Els HER2 positius. La seva incidència és del 25% dels tumors. La presència en l'arsenal terapèutic actual de fàrmacs dirigits contra la proteïna HER2 ha millorat molt el seu pronòstic.

Notícies relacionades

- 3. Els triple negatius. Suposen el 15% i l'única opció terapèutica coneguda fins ara és la quimioteràpia.

- 4. Els positius per a tot. S'estima que suposen un 12% dels càncers de mama. En ells és possible el tractament hormonal, així com el tractament contra l'HER2, a més de la quimioteràpia.

Temes:

Càncer