L'OCDE alerta dels efectes de l'envelliment a Espanya

L'organització veu en perill el finançament de les pensions

Espanya serà a mitjans de segle el segon país més envellit

fsendra6553211 barcelona 22 06 2007   un grupo de abuelos  salen del geriat160728161436

fsendra6553211 barcelona 22 06 2007 un grupo de abuelos salen del geriat160728161436 / IMMA COY

2
Es llegeix en minuts
Efe / París

El ràpid envelliment de la població, sumat als problemes per incorporar-se al mercat laboral i mantenir una carrera professional de llarga durada, amenaça les perspectives dels futurs pensionistes espanyols, que patiran una creixent desigualtat, i que en el cas de dones i treballadors poc qualificats, dificultarà el cobrament de pensions «decents» en el futur. 

Així ho adverteix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el seu últim informe, en què s’assegura que Espanya es convertirà el 2050 en el segon país més envellit del club que agrupa les 35 economies més desenvolupades, tot just al darrere del Japó. La ràtio de dependència arribarà a les 76 persones més grans de 65 anys per cada 100 en edat de treballar (aquells d’entre 20 i 64 anys), davant l’actual proporció de 30 més grans de 65 anys per cada 100 persones en edat de treballar.

L’OCDE subratlla la incidència especialment aguda a Espanya de les dues megatendències globals que suposen l’envelliment de la població i les creixents desigualtats, particularment en el cas dels joves, que s’han vist especialment afectats per la recent crisi econòmica.

BAIXA PREPARACIÓ

«Aconseguir carreres laborals completes i amb salaris adequats s’ha convertit en una cosa cada vegada més difícil en general i particularment en el cas dels joves amb baixos nivells de preparació», assenyala l’OCDE en un informe sobre els desafiaments per a la igualtat que planteja l’envelliment.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’organització amb seu a París assenyala que els joves espanyols s’han vist en desavantatge respecte de les generacions anteriors durant els últims 30 anys, i pateixen més dificultats per accedir a feines estables (cosa que acaba influint en la recaptació del sistema i en les seves pròpies pensions). Des de mitjans dels 80, els espanyols d’entre 60 i 64 anys han vist créixer els seus ingressos un 25% més ràpid que els d’aquells treballadors d’entre 30 i 34 anys, una bretxa que dobla pràcticament la diferència del 13% registrada en el conjunt de l’OCDE.

Així mateix, la institució subratlla les substancials diferències observades a Espanya entre treballadors més o menys qualificats, mentre que persisteix la bretxa en treballs i salaris entre gèneres, amb més incidència entre les treballadores amb baixa qualificació.  «Garantir una pensió decent serà particularment difícil per als treballadors de baixa qualificació i les dones, que sovint abandonen el mercat laboral per cuidar els fills i després els  pares», apunta l’OCDE. A més a més, assenyala que la desigualtat dels futurs pensionistes també es veurà exacerbada pel sistema en vigor, que vincula estretament les prestacions rebudes a les contribucions realitzades.