Dimiteix la ministra d'Interior de Portugal pels incendis

Constança Urbano de Sousa deixa el càrrec per la gestió dels focs

El desastre amenaça el Govern d'António Costa

zentauroepp40584207 constan a urbano de sousa ministra de portugal foto efe171018105553

zentauroepp40584207 constan a urbano de sousa ministra de portugal foto efe171018105553

1
Es llegeix en minuts
Agències / Lisboa

La ministra d'Administració Interna (Interior) de Portugal, Constança Urbano de Sousa, ha presentat formalment la seva dimissió, que ha sigut acceptada pel cap del Govern, António Costa, després de les crítiques a la seva gestió dels incendis dels últims mesos.

Costa va anunciar aquest dimecres, en un comunicat, que la ministra li va plantejar la seva dimissió "en uns termes" que no podia rebutjar.

Urbano de Sousa es converteix així en la primera víctima política de l'onada d'incendis que ha causat més de 100 morts en només quatre mesos.

En una carta, la ministra considera que, una vegada acabat el període crític dels incendis d'aquesta mateixa setmana, que van causar 41 morts, "estan esgotades totes les condicions" per mantenir-se en les seves funcions.

La titular agraeix a Costa la seva confiança en ella, no només ara sinó també després de la primera onada d'incendis a Pedrógão Grande, i li demana que accepti la seva dimissió "per preservar" la seva "dignitat personal", acaba la seva missiva.

Moció de censura

La titular d'Administració Interna estava sent qüestionada tant per l'opinió pública com pels diferents partits polítics, un dels quals, el democristià CDS, ja ha anunciat una moció de censura al Govern de Costa per aquesta crisi.

Notícies relacionades

Aquest dimarts, fins i tot el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va arribar a llançar diverses i dures advertències al Govern, en el sentit que era urgent i inajornable actuar i "obrir un nou cicle".

En el seu discurs a la nació des d'Oliveira do Hospital, una de les localitats més afectades pel foc, el cap de l'Estat va anar més enllà al subratllar que espera que el Parlament "sobiranament, clarifiqui si vol mantenir o no en funcions el Govern".