La Xunta atribueix la mortal onada de focs al "terrorisme incendiari"

Feijóo afirma que va haver-hi "intenció de fer mal als llocs de més impacte"

Els incendis han causat quatre víctimes mortals i hi ha un centenar actius

zentauroepp40550174 incendio galicia171015212603

zentauroepp40550174 incendio galicia171015212603 / Salvador Sas

2
Es llegeix en minuts

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, s'ha reafirmat aquest dilluns en la tesi que una part important de l'onada d'incendis que pateix Galícia es deu a "terrorisme incendiari". Les últimes dades de la plaga de focs, que ja han causat quatre morts, indiquen que aquest dilluns al matí hi ha 105 incendis actius, dels quals 38 estan controlats. Així mateix hi ha 15 zones en situació dos, que significa perill per a les persones i les vivendes, sis a Pontevedra, cinc a Lugo i quatre a Ourense.

Feijóo, ha carregat amb duresa contra els "responsables" del "terrorisme incendiari" que ha atacat la comunitat en els últims dies. "Han de saber", ha dit, que les seves accions "poden matar i maten". No obstant, el president de Galícia no ha aportat dades d'investigació que certifiquin l'origen intencionat d'alguns focs.

"Tot Galícia plora aquest matí al veure les nostres muntanyes calcinades, però sobretot per les pèrdues de les vides humanes", ha proclamat el cap de l'Executiu al reunir amb urgència el seu Govern i en el marc d'una declaració institucional en què ha denunciat una activitat incendiària que ha qualificat d'"homicida".

El màxim dany

Feijóo ha reflexionat sobre el fet que a Galícia poden registrar-se puntualment incendis causats per una badada, però ha assenyalat que aquest diumenge "hi va haver una intensa intenció de fer mal als llocs de més impacte, incloent-hi zones urbanes i periurbanes". "Ens van atacar indiscriminadament i no han pogut fer més mal", ha advertit.

"Galícia està farta de veure's atacada per incendiaris que es valen de les condicions meteorològiques; farta que es relativitzi l'activitat incendiària quan es parla de terrorisme incendiari. Des d'ahir encara som més conscients que es tracta de produir danys irreparables en la població", ha proclamat Feijóo.

El president ha defensat el dispositiu -remarcant que "mai" en un mes d'octubre hi ha hagut tants mitjans com en aquest- i els efectius que van permetre en la passada jornada "salvar moltes vides humanes".

Les víctimes mortals

Els incendis s'han cobrat fins ara quatre vides. Les dues primeres víctimes mortals conegudes van ser dues persones que van quedar atrapades pel foc a l'interior d'una furgoneta a la parròquia de Chandebrito, a Nigrán (Pontevedra), diumenge al vespre. Una persona d'edat avançada, veí de la parròquia d'Abelenda, al municipi de Carballeda de Avia (Ourense), es va convertir en la tercera víctima mortal. El seu cadàver va ser trobat dilluns a la matinada en un cobert ubicat darrere de casa seva. Es treballa eamb la hipòtesi que va voler apagar les flames que envoltaven la seva vivenda, però va caure i no va ser capaç d'aixecar-se, fins que el van atrapar les flames. Per últim, aquest dilluns ha transcendit que un septuagenari va morir quan apagava un incendi pujat dalt d'un mur a la parroquia viguesa de San Andrés de Comesaña.

El setge de Vigo

En l'àrea metropolitana de Vigo, que va estar ahir a la nit voltada per les flames, continuen "actius i consistents" dos incendis, al Monte Alba i al Monte Galiñeiro, i focus d'escassa entitat en altres àrees, com A Madroa, Freixo, Zamáns, Alcabre, Roteas, Coruxo, i Fragoselo. 

Notícies relacionades

Com a conseqüència dels incendis en l'entorn de Vigo, 400 persones van haver d'abandonar casa seva, entre elles algunes desenes d'allotjats a la residència d'estudiants del campus de Vigo. Cinc persones han sigut ateses en les últimes hores a l'àrea sanitària de Vigo amb cremades de diversa consideració, de les quals una ha quedat ingressada, van informar fonts de l'hospital Povisa. En aquest centre hospitalari també han sigut ateses 14 persones per problemes respiratoris causats per inhalació de fum, i 25 per idèntic motiu a l'Álvaro Cunqueiro.

Un total de 20 centres educatius de la província de Pontevedra han suspès les classes aquest dilluns.