França augmentarà a 30 anys el temps de prescripció de la pederàstia

El Govern de París sancionarà l'assetjament a dones al carrer

zentauroepp40487635 french junior minister for gender equality marlene schiappa 171016101249

zentauroepp40487635 french junior minister for gender equality marlene schiappa 171016101249 / BERTRAND GUAY

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón / París

El Govern francès redobla els seus esforços en la lluita contra la violència sexual. A partir del 2018 revisarà la legislació per augmentar a 30 anys el temps de prescripció dels delictes sexuals contra menors i fixarà una edat mínima per sota de la qual els magistrats presumiran que no hi ha consentiment. En una entrevista publicada al diari 'La Croix', la secretària d’Estat d’Igualtat, Marlène Schiappa, explica que, abans de recórrer a la justícia, moltes víctimes necessiten temps per refer la seva vida després de patir abusos en la infància o en l’adolescència.

«Necessiten trobar feina, crear una família i, de sobte un dia, a vegades quan els seus propis fills tenen l’edat en què ells van patir les agressions, tenen records d’aquell drama. Però quan volen anar a la justícia, és massa tard», explica la responsable d’Igualtat.

Elevar la prescripció del delicte, situat actualment en 20 anys des de la majoria d’edat de la víctima, permetrà per tant que els afectats tinguin més oportunitats per denunciar els fets. Podran fer-ho fins als 48 anys. Un dels reptes a què s’enfrontaran els magistrats serà la falta o el deteriorament de proves incriminatòries. Conscient d’aquesta dificultat, Igualtat treballarà amb el Ministeri de Justícia per intentar trobar una solució.

A Espanya, el debat sobre el venciment dels delictes sexuals contra menors va sorgir arran del cas Maristes revelat per EL PERIÓDICO. No obstant, malgrat l’impacte en l’opinió pública dels casos de pederàstia acreditats per aquest diari que van quedar impunes per la prescripció, el Govern no sembla tenir en els seus plans modificar la llei per elevar aquest llindar.

Consentiment

Una altra mesura del projecte de llei francès és definir una edat sota la qual es presumirà que un nen o adolescent no està capacitat per donar el seu consentiment a una relació de caràcter sexual.

«Considerar que un nen ha consentit, al·legant que no s’ha oposat clarament a la relació, és fer abstracció de l’estat de commoció en què està. A més a més, pot ser que un nen sigui incapaç d’endevinar el que un adult li farà», indica la secretària d’Estat, partidària de poder dictar condemnes per violació i no per abús sexual en funció de l’edat de la víctima.

Notícies relacionades

L’Executiu gal contempla, igualment, sancionar l’assetjament sexual a dones al carrer, en especial en el transport públic. La idea és trobar una definició d’assetjament acceptada, «encara que intuïtivament tothom sap on és el límit», destaca Schiappa. «Un piropo o un xiulet no és assetjament, però seguir una dona al carrer insistentment sí, perquè en aquest cas hi ha intimidació». Serà la policia l’encarregada de multar aquestes conductes.

«La paraula s’ha alliberat a França, igual que en altres llocs del món. La societat està preparada per rebutjar aquest tipus de violència. Notem que té ganes d’actuar», ha resumit la responsable gal·la.