Feijóo culpa el "terrorisme incendiari" sense que s'hagin produït detencions

El fiscal de Medi Ambient descarta l'existència de trames organitzades i apunta a casos individuals

Greenpeace al·ludeix a la falta de polítiques de desenvolupament rural que perpetua la crema de rostolls

zentauroepp40559455 graf260  as neves  pontevedra   16 10 2017   la comunidad ga171016132524

zentauroepp40559455 graf260 as neves pontevedra 16 10 2017 la comunidad ga171016132524 / Cabalar

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, va culpar ahir de l’onada de focs incendiaris o piròmans a qui va arribar a qualificar de «terroristes incendiaris», una acusació a la qual després es va sumar Mariano Rajoy. «Això no es produeix per casualitat. Ha sigut provocat», va declarar el president del Govern poc després d’aterrar a Galícia.

Els dos dirigents van raonar que quan es produeixen diversos focus simultanis de matinada, com passa en la majoria dels casos, no hi ha cap altra explicació que l’autoria intencionada, però no van aportar cap dada més sobre possibles culpables o proves trobades.

El comissari de la Policia Nacional de Vigo-Redondela, Manuel Tejeiro, va ser més prudent i va apuntar que «és evident que, almenys en l’àmbit urbà de Vigo, hi havia certa organització». De moment, només s’han produït «quatre identificacions» de persones que podien estar relacionades amb els incendis de Vigo, però s’ha descartat la seva autoria.

Un problema de desenvolupament rural 

Cada vegada que es produeix una onada d’incendis de gran dimensió a Galícia les autoritats, ara el PP, abans el PSG, ho atribueixen a presumptes piròmans que a vegades han arribat a caracteritzar com a trames organitzades vinculades al sector de la fusta.

Miguel Ángel Soto, expert en incendis de Greenpeace, va retreure a les autoritats que «quan no saben què dir» recorrin al terrorisme. Segons aquest ecologista, hi pot haver delinqüents o piròmans que hagin actuat aquests dies, sobretot en els focs de Vigo, però l’element clau és l’ús del foc per desbrossar les àrees de cultiu i crear pastura per al bestiar, així com la falta de polítiques de desenvolupament rural que permetin realitzar aquestes tasques mecànicament.

Notícies relacionades

Soto va descartar que hi hagi una màfia urbanística que cremi les muntanyes per requalificar, entre altres coses, perquè està prohibit per llei excepte alguna excepció puntual.

El fiscal de Medi Ambient, Álvaro García Ortiz, va coincidir que «no existeix» cap trama organitzada. «És molt difícil» pensar que el mateix fenomen de criminalitat organitzada es produeix al nord de Portugal, Galícia i Astúries d’una manera coordinada, va assenyalar, apuntant que estima que el fenomen és «local» i sembla que la naturalesa dels focs a Galícia és d’origen «individual». Només vuit incendiaris o piròmans compleixen actualment penes de presó, segons dades d’Institucions Penitenciàries. 

Brigades forestals diezmadas pels acomiadaments

Dues setmanes abans de l’o-nada d’incendis, la Xunta de Galícia va dissoldre part de les brigades forestals que es formen cada estiu, i va acomiadar 436 dels seus membres. Cosa que, segons Comissions Obreres (CCOO), la Unió General dels Treballadors (UGT) i la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF Galícia), va ser «una temeritat» amb les previsions meteorològiques de què ja es disposava en aquell moment. Feijoó va descartar llavors que hi hagués risc a la franja atlàntica, precisament la que més ha cremat.