FENÒMENS METEOROLÒGICS

L'huracà 'Ophelia' arribarà a Galícia com a borrasca

L'AEMET rebaixa la seva previsió i afirma que provocarà un temporal marítim que pot afectar la costa

zentauroepp40512426 mia01   miami  fl  eeuu   12 10 2017   gr fico cedido hoy  j171013114735

zentauroepp40512426 mia01 miami fl eeuu 12 10 2017 gr fico cedido hoy j171013114735 / NOAA NHC

1
Es llegeix en minuts

L'huracà 'Ophelia', que ara està situat al sud-oest de les Açores, arribarà a Galícia la matinada de diumenge a dilluns debilitat i en forma de borrasca i causarà un temporal al mar principalment, que pot afectar localitats costaneres.

La previsió de Meteogalicia, dependent de la Consellería de Medi Ambient de la Xunta, rebaixa substancialment el pronòstic del Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units que preveia que arribaria com a huracà a les costes gallegues.

L''Ophelia', inicialment una tempesta tropical, es va reforçar com a huracà aquest dijous, però ha virat la seva trajectòria i es desplaça cap a Irlanda, on es preveu que arribi ja molt debilitat i convertit en temporal.

La meteoròloga María Souto, de Meteogalicia, afirma que els últims pronòstics indiquen que la trajectòria de l''Ophelia' se separa de Galícia i que previsiblement només afectarà la Comunitat gallega al mar.

Canvi de temps

Així, Meteogalicia avisa que "hi haurà canvi de temps" de diumenge a dilluns, després d'un cap de setmana de calor. En aquest sentit, María Souto recalca que "dilluns plourà" a la major part de Galícia, tret, potser, a l'est de les províncies de Lugo i Ourense.

Concretament, per a la nit de diumenge a dilluns s'espera un descens de temperatures i un augment de la velocitat del vent, a més de pluja a la major part de Galícia. Al mar es preveu un temporal amb el pas de l''Ophelia' en forma de borrasca, amb onades de més de quatre metres d'altura.

Notícies relacionades

En terra, especialment en localitats costaneres i zones altes, s'esperen vents que poden deixar ratxes de "70-80-90 quilòmetres per hora", precisa Meteogalicia. D'aquesta manera, en terra aquest dilluns es preveuen "unes hores de vent i pluja intensos al mar i en localitats de la costa".

"No serà un huracà, sinó un temporal al mar i en terra unes hores de vent intens en localitats costaneres i zones altes", ha recalcat.