CRISI VETERINÀRIA

Holanda torna a trobar un focus de grip aviària

La troballa obliga a sacrificar 42.000 gallines ponedores en una granja al sud del país

zentauroepp39656696 a worker cleans an egg in a the poultry farm in hesbaye regi170812125523

zentauroepp39656696 a worker cleans an egg in a the poultry farm in hesbaye regi170812125523 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts

Un focus de grip aviària ha sigut detectat als Països Baixos en una granja d'unes 42.000 gallines ponedores, que han hagut de ser sacrificades, segons el govern holandès. 

La troballa ha tingut lloc a la població de Tholen, a la província de Zelande, al sud del país, segons el ministre d'Afers Econòmics, Henk Kamp. El sacrifici de les gallines s'ha decidit d'acord amb la normativa europea i per evitar la propagació del virus, ha explicat.

El focus trobat era una variant patògena del virus H5 que pot mutar en una malaltia molt contagiosa i mortal per a les gallines, assegura, "de les quals en tots els casos han de ser eliminats els animals".

El ministeri d'Afers econòmics ha anunciat la prohibició del transport d'aus, ous i fems en una zona d'un quilòmetre al voltant de la granja afectada, que no té altres explotacions similars en la seva àrea.

Crisi del fipronil

Notícies relacionades

A França també es va detectar un cas similar a finals de setembre: un focus de grip aviària H5N3 es va declarar en una granja de Maine-et-Loire, a l'oest del país, que va obligar a sacrificar unes 8.500 gallines.

Les granges holandeses ja s'han vist afectades per la crisi del fipronil, un insecticida utilitzat per als galliners que va afectar els productes avícoles i que va obligar a retirar milions d'ous dels supermercats europeus.