Arrels alerta: hi ha més sensesostre del que ens pensem

La fundació denuncia que els recomptes municipals són insuficients

zentauroepp38663108 barcelona 29 5 2017  mendigo indigente sin techo en el paseo171012104302

zentauroepp38663108 barcelona 29 5 2017 mendigo indigente sin techo en el paseo171012104302 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

La Fundació Arrels, que es dedica a ajudar les persones que dormen al carrer, ha denunciat que el problema del sensellarisme a Catalunya és molt pitjor del que es coneix perquè no hi ha xifres sobre quantes persones no tenen llar, més enllà dels recomptes puntuals dels que pernocten al ras que fan cada any alguns municipis.

La fundació ha recordat que caldria saber l'abast del problema tenint en compte que hi ha persones sense llar que dormen al carrer, que passen la nit en allotjaments temporals com albergs, a la presó o en centres de menorsi que no disposen d'una vivenda segura.

"No tenim dades fiables per dimensionar la problemàtica al nostre territori", ha lamentat l'oenagé, que veu insuficient tenir només la fotografia dels recomptes del nombre de persones que dormen al carrer en una nit determinada.

Barcelona, la nit del 17 de maig es van comptar 1.026 persones dormint al ras, encara que durant el 2016, 1.674 persones sense llar van ser ateses pels equips de carrer del Servei d'Inserció Social de l'ajuntament, mentre que aquella mateixa nit 1.954 persones van dormir en recursos residencials públics i privats de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar.

Menors estrangers

Arrels ha subratllat que a Barcelona també hi viuen menors estrangers que han fet sols el trajecte migratori cap a Europa i que es troben en situació de sensellarisme.

"Són nens i joves que s'allotgen en centres d'acollida tutelats i que en algunes situacions acaben vivint al carrer perquè es fuguen dels centres o perquè compleixen la majoria d'edat i estan sense permís de treball i sense cap tipus de protecció", ha advertit l'oenagé.

Durant el 2016, l'Ajuntament de Barcelona va atendre 146 menors no acompanyats, un 21% dels 684 que van arribar a Catalunya l'any passat.

A la ciutat de Lleida, s'han comptabilitzat 71 persones dormint al carrer durant l'últim recompte de l'abril del 2016 i que no va comptabilitzar els nombrosos immigrants que arriben a l'estiu per treballar en la campanya de la fruita i que no disposen d'una llar on passar les nits -736 aquest estiu.

Altres recomptes han revelat que almenys 60 persones dormen al carrer a Girona, 49 a Tarragona, 39 a Badalona, 40 a Mataró i 16 a Sant Adrià de Besòs.

"Però són xifres de mínims, obtingudes a partir dels recomptes realitzats en aquests municipis entre aquest any i l'any passat. Si els sumem, sabem que almenys 1.301 persones dormen al carrer en set municipis catalans", ha concretat Arrels.

A Barcelona, 419 persones resideixen en 62 assentaments irregulars, segons dades de l'Oficina del Pla d'Assentaments Irregulars del mes de febrer del 2017.

A Catalunya, el 2014 es comptabilitzaven almenys 7.682 casos de persones que vivien en vivendes inadequades, com barraques, allotjaments sobreocupats o sense subministraments bàsics.

Dades parcials

Arrels assenyala que el problema del sensellarisme és pitjor del que es coneix ja que, per exemple, a Barcelona ciutat, més de 12.000 persones patien exclusió residencial el 2014, comptant persones que vivien al carrer, persones sense llar i persones que residien en pisos insegurs o inapropiats.

Aquell mateix any hi havia 48.454 casos de mal allotjament i 26.705 persones que vivien en pisos insegurs, que no podien pagar el lloguer, tenien una ordre de desnonament o patien violència domèstica.

Notícies relacionades

"Disposem de dades parcials i desactualitzades sobre la realitat de les persones sense llar a Catalunya, que ens mostren la punta de l'iceberg de l'exclusió residencial, però no ens permeten obtenir una radiografia real del problema", segons la fundació.

"No tenim dades, per exemple, de les persones que viuen amenaçades de desnonament i han d'abandonar casa seva, de les que viuen en vivendes sense permís d'habitabilitat, en pisos sobreocupats o a casa d'amics i familiars", afegeix Arrels.