REQUERIMENT A L'ADMINISTRACIÓ

La fiscalia culpa la DGAIA que nens dormin dies a terra als jutjats

Els menors que s'escapen dels centres o són estrangers estan fins a 60 hores en una sala d'espera

La fiscal en cap, Anna Magaldi, ha requerit a la Generalitat que prengui mesures davant la "lamentable" situació

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat la "greu i lamentable" situació en què es troben tant els menors d'edat fugats de centres de tutela de la Generalitat com els nois estrangers que acaben d'arribar a Catalunya a l'àrea de custòdia dels Mossos d'Esquadra a la Ciutat de la Justícia. Els nens i adolescents dormen en matalassos a terra i s'estan en una sala d'espera fins a 60 hores. Aquesta situació es produeix per l'"excessiu" temps que la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) triga a assignar-los un destí.

La fiscal en cap de Barcelona, Anna Magaldi, ha remès un escrit a la DGAIA en què li reclama que adopti "tan aviat com pugui" i de forma "prioritària" les mesures necessàries per pal·liar aquesta situació. En el seu escrit recorda que els menors estan sota la seva protecció i "atenció obligada" des del moment en què són localitzats i no de la Fiscalia de Menors, a la qual només se'ls trasllada per resoldre la seva procedència i si és necessari la incoació d'un expedient de determinació d'edat.

La fiscal explica en un informe que ha adjuntat a la seva petició que aquests menors en principi haurien d'estar en aquestes dependències, situades a l'edifici F de la Ciutat de la Justícia, de "forma transitòria" i la seva estada hauria de ser "molt breu i limitada", fins que la DGAIA els assigna la plaça en un centre d'acollida o d'atenció immediata. No obstant, passen al recinte judicial "més de 48 hores i en algunes ocasions més de 60 hores". I tot això malgrat els requeriments que de forma individual es realitzen des de la fiscalia a la Generalitat.

Sobreocupació en una sala d'espera

Notícies relacionades

Aquesta situació, segons la fiscalia, s'ha vist agreujada en els casos de sobreocupació per l'elevat nombre de menors que són atesos a l'àrea de custòdia dels Mossos i "resulta inadmissible" i "incompatible" amb el tracte que han de rebre. Segons la seva opinió, les dependències on s'allotgen, ni amb la presència dels educadors, serveixen per a aquesta funció. Incideix que és una sala d'espera per atendre l'arribada del públic en general, no perquè hi dormin menors. L'informe s'acompanya d'un reportatge fotogràfic.

Es tracta d'una nova ombra en la ja encapotada situació de la DGAIA. L'organisme està al punt de mira per la seva incapacitat per controlar els 'nens de la cola', els menors que estan sota la seva custòdia i que pràcticament viuen als carrers de Barcelona, on es droguen inhalant pega. També és polèmica la gestió dels centres de menors tutelats, en especial els que pertanyen a fundacions privades a les quals la DGAIA ha adjudicat la tasca. Al mes d'agost, Ricard Calvo, llavors director de la DGAIA, va dimitir després de ser acusat d'"afavorir" en les adjudicacions una fundació que gestiona diversos centres. El ja exdirector de la DGAIA era llavors treballador en excedència d'aquesta fundació.