DIA INTERNACIONAL DE LA NENA

Cada 10 minuts mor una nena al món per violència

Save the Children reclama més implicació contra els matrimonis infantils i la discriminació

zentauroepp40487199 kab08 kabul  afganist n   10 10 2017   una ni a camina con u171011102339

zentauroepp40487199 kab08 kabul afganist n 10 10 2017 una ni a camina con u171011102339 / JAWAD JALALI

2
Es llegeix en minuts

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha recordat aquest dimecres, amb motiu del Dia Internacional de la Nena, que cada 10 minuts mor al món una nena degut a la violència.

El 2016, aproximadament 535 milions de nens a tot el món -un de cada quatre- vivia en països afectats per conflictes violents, desastres naturals o emergències d'una altra índole. Per això, l'Unicef ha volgut destacar els reptes que han d'afrontar milions de nenes abans, durant i després de les crisis humanitàries.

Tres quarts d'aquests menors viuen a l'Àfrica subsahariana. En països com el Sudan del Sud o Somàlia hi ha "milions de nenes a qui se'ls continuen negant els seus drets bàsics": la directora de l'Unicef per a l'est i el sud de l'Àfrica, Leila Pakkala, explica que, per exemple, "en situacions de conflicte les nenes tenen 2,5 vegades més possibilitats que les treguin de l'escola". "En períodes d'emergència i crisi, la violència de gènere afecta de manera desproporcionada les nenes, que s'enfronten a un alt risc d'abusos, explotació i tràfic de menors", afegeix.

El Sudan del Sud i Etiòpia

En el cas del Sudan del Sud, el nivell de violència sexual i física contra les nenes s'ha intensificat molt degut a la inestabilitat del país. Per aquest motiu, l'Unicef ha entrenat més de 350 persones sobre com denunciar aquestes situacions, a més de crear 16 'espais segurs' per a dones i nenes.

A Etiòpia, l'Unicef ha centrat els seus esforços a portar aigua als més de 2,1 milions de persones afectades per la sequera per reduir els riscos a què s'exposen les menors per haver de caminar llargues distàncies per buscar aigua. "Quan es proveeix les nenes de millors serveis, seguretat, educació i habilitats, estan en millor posició per enfrontar-se a conflictes o desastres naturals", recalca el document, que demana una "inversió focalitzada i col·laboració" per "donar poder a les nenes".

Especialment greu és, a més, el tema dels matrimonis infantils, que talla l'accés de les menors a l'educació i les enfronta a situacions, com les relacions sexuals o la maternitat, per a les quals no estan preparades. 

Matrimonis infantils

Més de 20.000 nenes al món són obligades a casar-se cada dia sense haver arribat a l'edat mínima permesa per la llei, segons revela una investigació de Save the Children. En xifres globals, al voltant de 7,5 milions de nenes a l'any són casades i prop de 100 milions no estan protegides contra el matrimoni infantil per les lleis dels seus països, segons recull l'informe.

Save the Children ha indicat que més de dos terços dels matrimonis infantils tenen lloc per sota de l'edat permesa per la legislació nacional i ha explicat que cada vegada hi ha més països que imposen barreres legals a aquesta mena d'unions, però que la seva implementació encara suposa un gran desafiament per als governs.

Notícies relacionades

L'oenagé ha assenyalat que la debilitat de les autoritats i la falta de connexió entre les lleis nacionals i els costums religiosos són les barreres més importants per erradicar el problema.

"Les lleis que prohibeixen aquesta pràctica són un primer pas molt important, però milions de nenes vulnerables seguiran estant en perill a menys que s'abordi de manera contundent el problema del matrimoni infantil. Necessitem canviar l'actitud de les diferents comunitats perquè puguem acabar amb aquesta pràctica tan perjudicial", ha manifestat la directora executiva de Save the Children Internacional, Helle Thorning Schmidt.