L'endemà

Escoles que intenten tornar a la normalitat després de l'1-O

Els professors de centres educatius on hi va haver violència diumenge treballen el que va passar amb els seus alumnes

"És un dia per parlar d'emocions i sentiments i també per aprofundir en els valors de la democràcia", explica el director del col·legi Ramon Llull de Barcelona

zentauroepp40384438 barcelona 02 10 2017 claveles en la entrada de la escuela ra171002113921

zentauroepp40384438 barcelona 02 10 2017 claveles en la entrada de la escuela ra171002113921 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez / Barcelona

Unes desenes de clavells vermells decoren la porta d'accés al col·legi Ramon Llull de Barcelona. Els han col·locat, a manera de benvinguda, unes mestres de l'escola mitja hora abans que els alumnes comencin les classes d'aquest dilluns. "Suposo que són per tot el que va passar ahir", comenta una nena amb cues mentre espera, amb la seva motxilla, que es faci l'hora d'entrada. "Són per la vergonya d'ahir", subratlla un pare.

El que va passar ahir, diumenge, en aquest centre educatiu de l'Eixample és que agents de la Policia Nacional van entrar al recinte escolar i van carregar contra tot el que es van trobar davant. Van trencar portes i vidres, van rebentar taquilles i, ja al carrer, van utilitzar pilotes de goma per dispersar la gent que s'havia estirat a l'asfalt per impedir que s'emportessin les urnes del referèndum de l'1-O.

"Però, papa, si ho han destrossat tot, ¿no ens podrem quedar a dinar a col·le?", pregunta inquiet un nen, encara a la cua d'accés a l'escola. "Ho han trencat tot... Ho hem vist per la tele", explica un altre nen. "Avui, fill, serà un dia normal: al matí, a classe, i a la tarda, a taekwondo", replica un dels progenitors que acompanya els xavals. 

Imatges dantesques

Tot i els intents dels adults per mantenir la normalitat, el cert és que la jornada d'aquest dilluns no serà com les de sempre. "Hi va haver companys que van plantejar la possibilitat de no obrir avui l'escola, però al final hem optat per fer-ho, tot i les imatges dantesques que gairebé tots vam veure per televisió", explica Manuel Lombardía, el director del Ramon Llull. "No m'hauria imaginat mai que el col·legi es faria famós per un motiu com aquest", lamenta el docent.

Notícies relacionades

Com que és més que probable que els alumnes preguntin sobre el que ha passat, prossegueix Lombardía, "els mestres explicaran, segons el nivell de cada curs i a partir de les preguntes que facin els nois, quins valors han de primar en una societat democràtica", assenyala. De moment, no prepararan més activitats al respecte, apunta el director. "Estem tots en estat de xoc, bloquejats pel que va passar, així que ens centrarem en el treball de les emocions i els sentiments", indica.

Abans de començar les classes, l'equip de la Ramon Llull ha recollit vidres i ha tapat, amb fustes del taller de tecnologia, les portes esquerdades per les porres policials. També a l'institut Pau Claris, al districte barceloní de Ciutat Vella, han començat la setmana havent de reparar les destrosses causades pels efectius de la Policia Nacional. Allà, una dona va resultar ferida després que uns agents li trenquessin els dits un per un. El professorat ha mantingut una reunió, abans que els estudiants entressin en classe, per preparar les activitats d'avui.