Abusos a l'Església

El Papa sentencia que no hi ha perdó per als capellans pederastes

És la primera vegada que Francesc es manifesta tan contundent sobre el futur dels eclesiàstics

zentauroepp38976853 it017 barbania  italia  20 06 2017   el papa francisco ofici170620184002

zentauroepp38976853 it017 barbania italia 20 06 2017 el papa francisco ofici170620184002 / MAURIZIO DEGL INNOCENTI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech / Roma

No concediré mai la gràcia als culpables de pederàstia”, o sigui, el perdó. Ho ha dit el papa Francesc en la recepció, aquest dijous, dels membres de la comissió per a la protecció de menors que va constituir poc després de ser elegit. Ha afegit que, una vegada provat que un eclesiàstic és pederasta, “serà condemnat sense possibilitat d'apel·lació”.

És la primera vegada que Francesc es manifesta tan contundent sobre el futur dels eclesiàstics pederastes, que segons els casos formalment denunciats davant el Vaticà haurien de ser almenys entre 4.000 i 5.000 a tot el món.

"La pederàstia és una malaltia"

Jorge Bergoglio ha explicat que “l'Església ha pres consciència massa tard” de la pederàstia clerical i que no concedirà mai la gràcia als culpables “perquè, s'ho han de posar al cap, és una malaltia”. “La persona que fa això, sigui home o dona, està malalta, la pederàstia és una malaltia”, ha dit. I ha l·lustrat el que ha passat en molts casos, en què l'eclesiàstic acusat era traslladat de lloc i els seus actes es tornaven a repetire. “Avui se'n penedeix i segueix endavant, però dos anys després hi torna a caure de nou”, ha dit el Papa.

Parlant sense llegir cap discurs preparat, Francesc ha explicat als membres de la comissió que “qui és condemnat per abusos sexuals sobre menors es pot dirigir al Papa per obtenir la gràcia”, però “jo mai he firmat cap d'aquestes peticions i mai les firmaré”. “Espero que quedi clar”, ha subratllat, il·lustrant que poc després de ser elegit va firmar una sola gràcia i que l'interessat poc després va reiterar el crim. “No ho faré mai més”, ha confessat.

Consciència del problema

Per explicar el retard amb què l'Església ha pres consciència del problema, Bergoglio ha dit que “la vella pràctica de traslladar les persones ha fet adormir les consciències, i quan la consciència arriba tard també arriben tard els mitjans per resoldre el problema”.

Però no tot està perdut, els ha dit el Papa, perquè en un cert punt “sorgeixen els profetes”, i ha citat explícitament l'arquebisbe de Boston (EUA), el frare Sean O’Malley, que va ser enviat a la ciutat per substituir el cardenal Bernard Francis Law, traslladat a Roma abans de ser jutjat al seu país per encobriment de capellans pederastes. Aquella història va ser objecte d'una investigació de part dels periodistes del 'The Boston Globe' i portada a les pantalles pel film 'Spotlight' (Oscar 2016). Law s'havia establert a la basílica de Santa Maria la Major de Roma, on Francesc va abans d'emprendre un viatge. “No el vull veure mai més per aquí”, li va dir el Papa la primera vegada que el va veure.

O’Malley i els altres membres de la comissió  “estan treballant durament i a contracorrent per fer sorgir el problema fins a la superfície i mirant-lo cara a cara”, va dir el Papa.

Respecte a les polèmiques sobre si els casos de pederàstia clerical hagin d'anar directament als tribunals vaticans, com han demanat alguns, o passar abans per una investigació de la Congregació per a la Doctrina de la Fe -màxim òrgan sobre l'ortodòxia catòlica-, Francesc ha dit que ha optat pel sistema actual. “És una qüestió pràctica”, ha dit el Papa, “perquè així s'aclareix bé” (s'han produït nombrosos casos de denúncies que després han resultat no tenir fonament) i només llavors el cas pot passar als altres “ministeris” perquè l'eclesiàstic sigui reduït a l'estat laical.

Notícies relacionades

En el seu discurs, Francesc ha indicat tres passos a seguir davant de cada cas. Primer, “estudiar i classificar l'expedient”, encara que ha subratllat que molts “no segueixen endavant, estan allà...”. El segon pas consistirà a introduir en la comissió que examina els casos “algun bisbe diocesà”, perquè ara la majoria dels membres són canonistes (experts en lleis eclesiàstiques), però així “existeix sempre la temptació dels advocats de rebaixar la pena”. “¡Viuen d'això!”, ha exclamat Bergoglio.

La pederàstia “és una malaltia molt lletja i antiga”, ha dit Francesc, que ha subratllat que s'han de “seguir endavant amb confiança”, perquè si la qüestió és antiga “existeixen noves solucions”.