El Congrés accepta tramitar la llei LGTBI de Podem

La norma "despatologitza" la transsexualitat i inclou sancions per discriminar per sexe

Tot el PP s'absté excepte l'exministre Fernández Díaz, que hi vota en contra

GRA187  BARCELONA  01 07 2017 - El movimiento LGBTI  agrupado en la Comision Unitaria 28j  convoco esta tarde una manifestacion en Barcelona para conmemorar la primera propuesta que se celebro hace 40 anos en Espana para reivindicar los derechos del colectivo y en el marco de los actos del Orgullo LGTBI  exigir que no se reviertan los logros conseguidos en estas cuatro decadas  EFE Andreu Dalmau

GRA187 BARCELONA 01 07 2017 - El movimiento LGBTI agrupado en la Comision Unitaria 28j convoco esta tarde una manifestacion en Barcelona para conmemorar la primera propuesta que se celebro hace 40 anos en Espana para reivindicar los derechos del colectivo y en el marco de los actos del Orgullo LGTBI exigir que no se reviertan los logros conseguidos en estas cuatro decadas EFE Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Dia marcat en vermell al calendari del col·lectiu LGTBI (que engloba les lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, transgènere i intersexuals). El Congrés va admetre ahir a tràmit la primera llei integral contra la discriminació de les persones per raó del seu sexe, que ha promogut Podem, recollint les principals demandes de la federació que representa el col·lectiu afectat. El projecte legal va comptar amb els vots a favor de tots els grups, menys del PP, que es va abstenir en bloc, amb l’excepció de l’exministre Jorge Fernández Díaz, que hi va votar en contra, i arriba 12 anys després de l’aprovació de la llei de matrimoni homosexual i 10 anys després de la llei d’igualtat. El PP va anunciar que presentarà una esmena a la totalitat.

La norma recull l’esperit de lleis autonòmiques com la catalana, la madrilenya o l’extremenya, i va més enllà, al contemplar mesures per a tot el territori nacional, entre les quals hi ha la «despatologització» de la transsexualitat o la creació d’un centre de memòria històrica LGTBI.

Es tracta d’una llei integral que inclou mesures en l’àmbit educatiu, laboral, administratiu i familiar que «ajudaran un col·lectiu de més de quatre milions de persones a ser més felices en el seu dia a dia», segons el president de la federació, Jesús Generelo. Entre les mesures, es recull el dret «a l’autodeterminació de la identitat de gènere», que significa que cap persona podrà ser obligada a sotmetre’s a tractament, procediment mèdic  o examen psicològic que coarti la seva llibertat sexual.

En aquest context, es preveu el dret de totes les dones a les tècniques de reproducció assistida als centres hospitalaris públics, independentment de la seva condició sexual, així com una atenció sanitària sense discriminació.

TRÀMITS ADEQUATS

A més a més, s’adoptaran els mecanismes necessaris perquè la documentació administrativa i els formularis mèdics s’adeqüin a l’heterogeneïtat sexoafectiva i familiar de les persones LGTBI i, evidentment, es prohibeix per llei tota mena de discriminació laboral en qualsevol dels àmbits. I el dret d’admissió no pot contemplar, sota cap concepte, la condició sexual.

Notícies relacionades

Perquè la norma sigui efectiva, preveu sancions que van des dels 3.000 fins als 20.000 euros, i s’inclouen multes per publicar a internet o a les xarxes socials continguts ofensius i vexatoris, cosa que ha rebut nombroses crítiques per part de plataformes en defensa de la llibertat d’informació. En la tramitació, per tant, es podrien introduir canvis.

En la norma estatal figura la inversió de la càrrega de la prova, que en determinats supòsits obliga el denunciat a demostrar que no ha discriminat el denunciant.