A 10 dies del termini

Oxfam denuncia Espanya davant Brussel·les per incomplir la quota de refugiats

Exigeix responsabilitats per haver portat només el 13,7% de la quota obligatòria acordada

icoy37279571 casa bloc170502202503

icoy37279571 casa bloc170502202503 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Oxfam Intermón ha obert la via per portar el Govern als tribunals, demanant ahir a la Comissió Europea que actuï contra Espanya per incomplir els seus compromisos d’acollida de refugiats i exigint responsabilitats per haver portat només el 13,7 % de la quota obligatòria acordada.

Segons va explicar el director general d’Oxfam, José María Vera, davant la seu a Madrid de la Comissió Europea, l’oenagé ha presentat una denúncia contra el Govern, amb el suport del PSOE i Podem, perquè la institució europea asseguri que Espanya compleix amb les quotes compromeses, que eren acollir 17.337 refugiats, dels quals 9.323 eren de compliment obligat.

Però juntament amb la demanda, Oxfam també ha reclamat a la comissió, a través d’un requeriment, que «enviï un dictamen i una carta motivada que obri la possibilitat que la Justícia Europea actuï abans que expiri el termini dels acords, el 26 de setembre», va explicar Vera en declaracions recollides per Efe.

Requeriment per "omissió"

«Si no passa això, podem veure que es tanca el termini i que no passa res i els refugiats seguiran sense poder venir», va afegir el responsable d’Oxfam, que va anunciar que si la comissió no actua podrien presentar un altre requeriment contra la institució europea per «omissió».

Vera va destacar que la mitjana de compliment dels països de la UE, respecte a la quota obligatòria, està al voltant del 50% i 60%, davant del 13,7% d’Espanya. En concret, Espanya ha reubicat 1.279 refugiats procedents de Grècia i d’Itàlia, d’una quota que la UE va establir de forma obligatòria de 9.323. L’obligatorietat afecta només reubicacions de refugiats arribats a aquests dos països.

La resta dels refugiats als quals Espanya va acordar portar eren de forma voluntària o no vinculant. El total de refugiats compromesos era de 17.337 i n’han arribat 1.953 des de Grècia, Itàlia, Turquia i el Líban, va detallar. 

Desídia

Oxfam demana que la comissió exigeixi a Espanya aquest compliment obligatori, tal com ha fet amb països que han dit que no acollirien  cap refugiat. «El Govern espanyol no ha dit que no, però ha actuat amb desídia deixant que passés el termini i ignorant les mobilitzacions socials», va destacar.

Notícies relacionades

La diputada socialista Carlota Merchán, que s’ha desplaçat a la seu d’europa per recolzar la demanda d’Oxfam, ha assegurat que el seu grup ha presentat una proposició al Parlament perquè el Govern proposi una revisió a la UE dels requisits d’acollida, «que s’han convertit en l’excusa perfecta per no complir els compromisos».

De la seva banda, Rita Bosaho, d’Units Podem, ha recordat que existeixen vies legals perquè els refugiats no s’hi juguin la vida en la fugida perquè «el procés d’asil és un dret, no pas un capritx, i s’han d’implementar les mesures econòmiques perquè es porti a terme». H