El Col·legi de Periodistes premia la investigació del 'cas Maristes'

La demarcació Catalunya Central entrega el V premi Josep Maria Planes

El guardó a EL PERIÓDICO se suma a l'Ortega y Gasset i el Ramon Barnils

zentauroepp40107949 maristas170914203957

zentauroepp40107949 maristas170914203957 / Marc Vila

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Lleida

Els reporters Guillem SánchezMaria Jesús Ibáñez i Jesús G. Albalat han recollit aquest dijous a Manresa el V premi Josep Maria Planes que concedeix la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya per la seva investigació sobre els abusos sexuals en diversos col·legis dels Maristes publicada a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

El premi distingeix la sèrie d'articles que van començar a publicar-se el 4 de febrer del 2016 i que va destapar anys d'abusos sexuals a alumnes per part d'antics docents i com la direcció es va entossudir a tapar els casos.

La investigació periodística va portar a l'acusació judicial dos antics docents i la denúncia d'una altra desena de professors per més de 40 antics alumnes. Tres professors més van admetre que van abusar de nens, encara que no van poder arribar als tribunals perquè els delictes ja havien prescrit.

El treball dels reporters ja ha rebut també el premi Ortega y Gasset i el del grup de periodistes Ramon Barnils. No obstant, Sánchez, Albalat i Ibáñez van agrair especialment aquest guardó,  que va concedir per unanimitat un jurat compost per Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Neus Bonet, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia com a secretari.

Defensar l'ofici

Notícies relacionades

"Aquest no és un premi qualsevol, és el premi del nostre col·legi, l'òrgan que ha de defensar el nostre ofici davant de qualsevol agressió, vingui d'on vingui", van replicar els reporters en el seu discurs d'agraïment, en què també van recordar el dolor de les víctimes "conscients que actualment ni la llei ni els polítics farien res amb uns crims que consideraven caducats encara que les seves seqüeles no havien prescrit". 

L'entrega del premi conclou a més els actes del Any Josep Maria Planes (2016-2017), organitzat per reivindicar la vida i l'obra del precursor del periodisme d'investigació que va ser assassinat el 24 d'agost del 1936 per un escamot de la FAI a la carretera de la Rabassada de Barcelona.