VIOLÈNCIA CONTRA ELS MENORS

El CAC denuncia davant la Fiscalia continguts que promouen la pederàstia

L'organisme alerta de continguts que equiparen la pedofília a conductes sexuals legítimes

La majoria dels vídeos i presentacions estaven en plataformes massives

zentauroepp27966544 gra117 granada  26 11 2014   un pintor comienza a repasar co170907153302

zentauroepp27966544 gra117 granada 26 11 2014 un pintor comienza a repasar co170907153302 / PEPE TORRES

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané / Barcelona

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a la Fiscalia de Menors de Barcelona que investigui 18 continguts d’internet, entre presentacions, manuals i vídeos, en què es promou la pederàstia com a conducta sexual legítima i «beneficiosa» per als nens, i s’explica com captar víctimes entre els menors.

La denúncia inclou 14 vídeos de Youtube i dues presentacions a Slideshare (una plataforma de presentacions acadèmiques o de negocis) i una altra a Yumpu, una eina per crear revistes digitals que utilitzen grans editors de tot el món. Aquesta última, de fet, és una còpia traduïda al castellà d’una de les presentacions de Slideshare. A més, hi ha una pàgina de la Internet Fosca (Deep Web) amb domini .onion que es pot localitzar a través dels buscadors de la internet convencional.

Els continguts localitzats, que es demana que es retirin, s’han trobat, segons els tècnics del CAC, buscant expressions a Google, seguint els suggeriments automatitzats del buscador (que es generen a partir de les recerques que fan altres usuaris sobre el mateix tema) i seguint enllaços relacionats. És a dir, a l’abast d’un internauta fins i tot novell.

El CAC afirma que alguns d’a-quests continguts «tenen forma de manual, donen consells pràctics per practicar la pedofília, com l’edat mínima dels nens, els procediments d’actuació i els llocs idonis on trobar menors sense risc de ser detectats». Un dels documents denunciats té 170 pàgines, de les quals més d’una cinquantena són una guia d’instruccions per seleccionar i atacar les víctimes.

NEGAR EL DANY / En els manuals, els seus autors «neguen el dany psicològic i emocional que les relacions sexuals amb adults causen als menors», argumenten un suposat benefici emocional i pretenen que els 5 anys «és una bona edat per iniciar el menor». Altres continguts, sobretot les presentacions, busquen a més promoure i normalitzar un discurs sobre la pederàstia, a la qual presenten com «una opció sexual més» que arriben a equiparar amb conductes legítimes com les LGTBI. No dubten a recórrer a imatges de marxes en defensa dels drets dels homosexuals als Estats Units i citar, tergiversats, alguns activistes antihomofòbia.

També al·ludeixen a suposats teòrics sobre la pedofília, entesa com a pulsió sexual envers els menors, que distingeixen de la pederàstia (agressió). I sobre això construeixen un discurs de victimització amb aspectes proselitistes per difondre la pràctica entre altres adults. És a dir, se senten tan còmodes amb l’activitat que fins i tot la recomanen i qualifiquen els que els ataquen d’«ignorants» i fan una crida a «lluitar» pels seus «drets».

GRAN DIFUSIÓ / Per últim, hi ha vídeos en què pedòfils redacten textos aparentment contraris a la pederàstia però donant els enllaços a les pàgines i vídeos que la promouen, cosa que també seria delicte. El més sorprenent és la difusió d’aquests continguts i la seva exposició pública. Les quatre presentacions han tingut, en total, més de 24.000 visites i els vídeos de Youtube, 350.000 visualitzacions, a més d’un munt de comentaris a favor.

Fins ara, el més habitual era que aquests continguts s’amaguessin en fòrums o en pàgines d’intercanvi d’arxius ocultant les seves verdaderes intencions. El CAC, en aquest sentit, també ha trobat enllaços a canals privats de l’app de missatgeria instantània Telegram. A la Deep Web, la comunitat hacker s’ha organitzat per fer fora els pederastes, fins i tot esborrant les seves pàgines.

«Són continguts especialment greus, absolutament rebutjables i inacceptables. S’ha de donar el missatge que a la xarxa no tot s’hi val», va afirmar ahir el president del CAC, Roger Loppacher, en una nota.

El regulador audiovisual català ha demanat també que es retirin aquests continguts a les empreses que els allotgen: Google (propietària de Youtube), Linkedin (propietària de Slideshare), Yumpy i OnionLink (el registrador de dominis .onion, utilitzats a la Deep Web). I apel·la davant la fiscalia de menors per considerar-los susceptibles de delictes contra la llibertat i la integritat sexuals.

Notícies relacionades

LENTITUD DE LA VIA PENAL / El CAC, des del 2015, ha denunciat i ha aconseguit retirar diversos continguts que afavoreixen el suïcidi, l’anorèxia i la bulímia, difonen pornografia infantil i promouen la violència masclista, encara que amb un èxit des­igual.

Amb les empreses d’internet, han aconseguit retirar la major part del que s’ha denunciat, però per la via penal, més lenta, el procés és menys fructífer. Els jutjats han acabat arxivant les denúncies sobre continguts pederastes perquè quan arribaven les denúncies del fiscal molts continguts havien sigut retirats o es transformaven en una requisitòria internacional de llarga resolució perquè les pàgines estaven en servidors fora d’Espanya.