LA LLUITA CONTRA LA SIDA

La pastilla del dia abans contra el VIH demana pas

La comunitat científica i les entitats insten Sanitat a aprovar el medicament que protegeix del virus

Els estudis mèdics demostren que el tractament redueix en més del 95% el risc de contagi

zentauroepp19125491 in this thursday  may 10  2012 photo  dr  lisa sterman holds170908193251

zentauroepp19125491 in this thursday may 10 2012 photo dr lisa sterman holds170908193251 / Jeff Chiu

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos nous infectats al dia a Catalunya. I 10 a tot Espanya. El VIH es manté estable al nostre país, i mentre no es trobi una cura definitiva, la prevenció, l’educació sexual i l’atenció als portadors del virus seguirà sent l’única via per combatre la malaltia.

Per això els experts no s’expliquen que el Ministeri de Sanitat no aprovi una pastilla que protegeix del VIH i que s’ha demostrat efectiva en altres països sota el nom comercial de Truvada. La mateixa Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) n’ha recomanat l’ús.

Se la coneix com la pastilla del dia abans, ja que és un antiretroviral que redueix el risc d’infecció, si es pren de manera correcta i diària, en més d’un 95%. Si es pren en un interval concret, la protecció cau al 86%. En aquests casos n’hi ha prou de prendre una dosi de dues pastilles entre dues i 24 hores abans de tenir la relació sexual, una altra 24 hores després, i una última, passades 48 hores. «A Espanya només se subministra en farmàcies hospitalàries als que ja estan infectats per impedir, combinat amb altres fàrmacs, la replicació del virus», assenyala Ferran Pujol, director del BCN Checkpoint, un centre pioner en la detecció del VIH i altres malalties de transmissió sexual.

Això significa que és impossible trobar-lo com a profilàctic, és a dir, com a mesura de protecció per no infectar-se. Tot i així, es calcula que a Espanya la prenen de manera irregular unes 1.500 persones.

«Mesura impopular»

Aquesta és la batalla que té en peu de guerra la comunitat mèdica i les entitats contra Sanitat, que, segons Pujol, «n’està dilatant l’aprovació perquè els espanta el preu del tractament [uns 400 euros mensuals] i perquè seria una mesura impopular». Algú podria pensar que aquesta pastilla incita a tenir sexe sense protecció. «I no és aquesta la idea, es tracta de reduir el risc d’infecció, sobretot entre el col·lectiu d’homosexuals [el 85,9% dels nous diagnosticats de sida el 2015 eren homes]».

El Grup d’Estudi de la Sida de la SEIMC va presentar un extens informe l’any passat en què es mostrava a favor d’«implantar aquesta estratègia preventiva a Espanya» en vista que ha quedat demostrat que la PrEP «disminueix la transmissió del VIH en grups de risc elevat». L’eficàcia del compost ha quedat provada en diversos estudis clínics que s’han realitzat en llocs tan dispars com els Estats Units, Canadà, França, Uganda, Tanzània o Tailàndia.

A Europa, la pastilla es pot aconseguir en països com el Regne Unit, França i, més recentment, també a Portugal. Això ha generat un cert mercadeig alegal, ja que si un té un conegut a Manchester, pot demanar-li sense problemes que li porti el producte. També pot passar, en menys mesura, que els que en prenen de forma lícita comerciïn amb el medicament.

L’exemple de Londres

Notícies relacionades

Si s’intenta comprar en farmàcies 'on line' (només s’ha d’escriure 'comprar Truvada' a Google), «és molt probable –alerta Pujol– que al detectar l’origen de la comanda, l’empresa rebutgi realitzar-ne l’enviament». Sobre l’efecte de la pastilla, el responsable del BCN Checkpoint aporta una dada reveladora: «Un centre del carrer Dean de Londres registrava l'any 2015 unes 600 noves infeccions a l’any. El 2016, ja amb la pastilla regulada, se’n va reduir el nombre fins a la meitat. Amb la mitjana que hi ha en aquest 2017, esperen tancar el mes de desembre amb menys de 100 casos». A Espanya, entre 130.000 i 160.000 persones viuen amb el VIH, de les quals més del 20% no estan diagnosticades.

La idea no és que aquest medicament es trobi a la farmàcia, al costat de la crema de mans o les tovalloletes de nadó. «Aquest –assenyala Pujol– és un debat a part». El que reclamen és que la pastilla, aprovada tant per l’Organització Mundial de la Salut com per l’Agència Europea del Medicament, entri en el sistema públic