UN FÀRMAC EFICAÇ I MOLT ESTÈS

Barcelona obrirà a l'octubre el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

BCN Checkpoint, impulsor del projecte, acusa Govern central i Generalitat de dilatar l'aprovació del fàrmac

El seu director assegura que cada dia que no s'implementa la PrEP, "es diagnostiquen dues persones a Catalunya i deu a Espanya"

h 3250550

h 3250550 / Pol Sola

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP / Madrid

Barcelona obrirà a partir de l'octubre el primer centre europeu especialitzat en la pastilla de profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP) per prevenir el VIH, ha explicat el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, que ha acusat el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut de la Generalitat de "dilatar" la seva aprovació.

En roda de premsa aquest dimarts per presentar l'estratègia de BCN Checkpoint, va assegurar que és "moralment inacceptable i antiètic" no utilitzar mesures que han reduït la incidència del virus del VIH i que ja estan implementades en altres països europeus. També va remarcar que no entén l'"estratègia dilatòria" del Ministeri de Sanitat i va assegurar que és moment d'implementar i no d'estudiar.

A més, va sostenir que tampoc li val que la Conselleria de Salut de la Generalitat argumenti qüestions de competències, cosa que veu també com una maniobra dilatòria.

Pujol va considerar "incomprensible" que Espanya i Catalunya no liderin la implementació de la PrEP i va remarcar que els estudis ja realitzats mostren la seva eficàcia. L'efecte una vegada s'administra és immediat, va subratllar.

Va alertar que cada dia que no s'implementa la PrEP, "es diagnostiquen dues persones a Catalunya i deu a Espanya", per la qual cosa va confiar que s'aprovi i s'implementi com més aviat millor perquè aquests casos serien majoritàriament evitables. Va considerar que si s'administrés la PrEP a 1.500 persones a Catalunya –es diagnostiquen unes 800 noves infeccions anuals–, la incidència del virus "cauria en picat".

Actualment té un preu elevat

Com que la PrEP no està aprovada a Espanya, el director de BCN Checkpoint va afirmar que hi ha usuaris que la prenen d'una forma "irregular", tot i que es desconeix si la prenen correctament.

Notícies relacionades

El responsable mèdic de BCN Checkpoint, Pep Coll, va afirmar que "hi ha raons de cost-eficàcia clares" per implementar la PrEP, encara que va afirmar que el preu actual del fàrmac és difícilment assumible, són uns 400 euros mensuals, un preu que baixaria amb el genèric.

Pujol va explicar que s'estan finalitzant les obres que acolliran el centre, i es va mostrar convençut que serà "l'inici d'una estratègia que es replicarà" en altres ciutats.