El tribunal d'Estrasburg avala el control d'internet a la feina si l'empresa avisa

Afirma que una empresa pot monitoritzar l'ús que els empleats fan de les seves eines informàtiques si ho ha advertit abans

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg sosté que està justificat que una empresa llegeixi i inspeccioni els correus tant de feina com privats de qualsevol treballador en una sentència que marcarà jurisprudència en tots els països de la Unió Europea. L'alt tribunal avala així la sentència prèvia del mateix tribunal de gener del 2016 però matisa que els empleats han d'estar avisats que es monitoritzarà l'ús que facin de les eines informàtiques de l'empresa.

El cas el va plantejar un enginyer a Romania, Bogdan Mihai Barbulescu, que va ser acomiadat el 2007 per haver utilitzat el programa de missatgeria de l'empresa per a fins personals, incomplint el reglament de l'empresa.

L'empleat va denunciar que el seu cap va espiar les seves comunicacions i va violar, així, el dret a la vida privada i a la correspondència, protegides per l'article 8 de la Convenció Europea de Drets Humans. La justícia romanesa es va pronunciar a favor de l'empresa, estimant que el cap va tenir una conducta raonable i que la revisió de les comunicacions de Barbulescu era l'única manera per establir que hi va haver una infracció disciplinària.

Notícies relacionades

L'empleat romanès va reclamar llavors davant el tribunal d'Estrasburg, que el 2016 va dictaminar que un empresari pot revisar el contingut de les comunicacions dels seus empleats en el marc d'un procediment disciplinari. Ara, l'alt tribunal dona la raó a Barbulescu perquè considera que no estava avisat que l'ús era només per a fins empresarials, però avala que l'empresa en controli l'ús si ho ha advertit prèviament.

Un cas similar ja s'havia plantejat a Espanya el 2000, en l'anomenat 'cas Deutsche Bank'.