SUCCÉS A LA SELVA

El silenci torna al pantà de Susqueda

Els investigadors descarten que la sang trobada a la zona sigui del Marc i la Paula

Després de 12 dies de recerca intensiva, el dispositiu ha entrat en una fase intermitent

zentauroepp39963308 susqueda170905204441

zentauroepp39963308 susqueda170905204441

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tan sols una embarcació dels Mossos d’Esquadra seguia ahir sobre les aigües del pantà de Susqueda. Ningú més busca el Marc i la Paula, els dos joves d’Arenys de Munt i de Cabrils que van desaparèixer en aquest embassament el 24 d’agost. Dotze dies després, el gegantí dispositiu de recerca desplegat, que ha sumat agents de la policia catalana, de la Guàrdia Civil, Bombers de la Generalitat i desenes de voluntaris –molts familiars i amics de la parella–, ha passat a una fase intermitent. El rastreig exhaustiu s’ha suspès i ara els agents buscaran selectivament en aquells punts que indiqui la unitat de persones des­aparegudes dels Mossos, que s’ha fet càrrec del cas.

El Marc i la Paula van conduir amb el seu Opel Zafira fins al pantà el 24 d’agost. A la una del migdia es van aturar al bar La Parada, just a la sortida de la població del Pasteral. Aquell dijous, i a aquella hora, al local hi havia diversos clients i els dos joves es van quedar a la barra. Ahir, gairebé a la mateixa hora, estava buit. La cambrera no recorda què van prendre, sap que només van ser unes begudes. «Em van preguntar com arribar fins al pantà», diu assenyalant un camí que neix al costat del bar i que condueix fins a Susqueda. Ella va ser l’última persona que els va veure.

L’absència de notícies de la parella va espantar les seves famílies. Les alarmes es van disparar amb la localització, el dimarts 29 d’agost, del seu Opel Zafira enfonsat a set metres de profunditat al pantà. Arribar fins al punt on va aparèixer el cotxe requereix gairebé una hora i mitja de circulació per un camí tortuós. Dins del vehicle va aparèixer una pedra possiblement utilitzada per mantenir l’accelerador pressionat sense necessitat de conductor, un detall que apunta que algú el va enfonsar a propòsit. El caiac amb què pretenien navegar també va aparèixer a prop, punxat i semienfonsat.

Una setmana després no han aparegut més indicis de criminalitat. L’últim rastre van ser unes restes de sang localitzades en pedres pròximes al cotxe. Però les anàlisis d’ADN han descartat que siguin del Marc o de la Paula. En realitat, aclareixen fonts policials, possiblement són d’animals.

Pescadors furtius

La presència de pescadors furtius procedents de països de l’Est i allotjats en cases abandonades d’alguna muntanya de les Guilleries pròximes al pantà ha desencadenat els rumors entre els habitants de la zona. «Segur que van veure alguna cosa que no havien de veure i per això els van matar», apunta el rumor més estès. «No hi ha res d’això que estigui confirmat», subratllen oficialment els Mossos.

Notícies relacionades

La Laia, veïna d’Anglès, explica que aquests pescadors furtius acostumen a pescar de nit i a fer fogueres al llit del pantà. Ella ha vist les restes del foc en les excursions que fa per la zona. El Francesc, un jubilat de 66 anys que en fa 35 que pesca a Susqueda, s’ha trobat amb ells. «Jo els he vist pescar carpes amb xarxa al pantà de Sau [embassament connectat amb el de Susqueda]», afirma aquest home de Sant Celoni. Amb la seva arribada, diu, «les carpes han desaparegut».

Tant la Laia com el Francesc han sentit parlar d’incidents entre aquests homes i pescadors locals. Però són episodis que no superen el grau d’amenaces. Segons els investigadors, de moment, té poc sentit relacionar-los amb una cosa tan greu com la desaparició del Marc i la Paula. Potser els furtius estan al darrere de la desaparició de les carpes. Però no de la del Marc i la Paula. I les aigües de Susqueda, ahir novament en silenci, no semblen disposades a revelar gaires coses més.