Hondures deté un capellà buscat a Espanya per abús sexual

El religiós, de la diòcesi de Tortosa, també està acusat de prostitució de menors

Un jutjat d'Amposta va dictar l'ordre de detenció i extradició a la policia centreamericana

episc

episc

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La policia hondurenya va detenir dijous passat un sacerdot espanyol acusat d’abusos sexuals i de prostitució de menors. Les autoritats del país centreamericà van respondre d’aquesta manera a la petició d’arrest i ordre d’extradició cursada per un jutjat d’Amposta (Tarragona). El detingut, Joan Alonso, de 52 anys, residia al departament de Gracias a Dios, fronterer amb Nicaragua, però va ser capturat a la localitat costanera de La Ceiba. Aquesta operació la va portar a terme, en coordinació amb el jutjat espanyol, la Força de Seguretat Interinstitucional Nacional (Fusina).

El religiós es trobava a Hondures per un conveni de col·laboració entre els bisbats de Tortosa i Trujillo. Així lo va confirmar la institució catalana, que a través d’un comunicat va expressar ahir la seva «sorpresa» per l’arrest del capellà, de qui, diu la nota, «no s’ha tingut mai cap informació de cap comportament inadequat per part del pare Joan Alonso». «Per a tots ha sigut una sorpresa aquesta notícia. Esperem que pugui demostrar la seva innocència», afegeix el bisbat.

Tal com apareix a la pàgina web del bisbat, el religiós va ser enviat a Hondures l’agost del 2016. El 28 d’aquell mes es va celebrar el que es denomina una 'eucaristia d’enviament'.

Inquietud missionera

Notícies relacionades

Segons la congregació, Alonso, malgrat que mitjans hondurenys asseguren que havia fugit d’Espanya, es trobava al país en resposta a «una inquietud missionera que ell ja havia viscut en altres etapes de la seva vida sacerdotal». «Des del moment en què hem tingut coneixement dels presumptes delictes pels mitjans de comunicació socials, hem iniciat el protocol d’actuació indicat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Manifestem la nostra confiança en la justícia civil, així com també la nostra disponibilitat a col·laborar plenament amb ella», resol el comunicat, que insisteix en el «principi de la presumpció d’innocència».

En el cas que les acusacions d’abusos sexuals i prostitució de menors s’acabin confirmant, el bisbat expressa el seu «dolor». «Ja des d’ara ens posem a disposició dels possibles afectats per oferir-los totes les ajudes que estiguin al nostre abast, perquè arribin a superar les conseqüències d’aquests fets». «Manifestem també el compromís de la nostra diòcesi de continuar treballant, com hem fet sempre, perquè l’església sigui un espai on els menors estiguin segurs», acaba dient l’escrit del Bisbat.