REPTES ADOLESCENTS

Els 'grups de la mort' es muden a Instagram

L'Ertzaintza desactiva un suïcidi col·lectiu de cinc joves instat per un menor argentí

Una educadora va descobrir que una jove de Guipúscoa estava sent incitada a treure's la vida

zentauroepp39902119 depresion joven adolescente foto 123170901183103

zentauroepp39902119 depresion joven adolescente foto 123170901183103

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané / Barcelona

El fantasma de la 'Balena Blava' ha tornat a les xarxes socials. Ja no es diu així ni planteja els 50 reptes destinats a trencar els nervis com els 'grups de la mort' russos, en què s'incita al suïcidi a través d'internet. Ara són clons, alguns d'improvisats, i s'han mudat de plataforma seguint la màxima afluència de públic adolescent: de Facebook i Twitter a Instagram. 

L'alerta ha tornat a saltar amb un cas al País Basc, on l'Ertzaintza va rebre la denúncia de l'educadora d'una jove de 15 anys sota tutela de la Diputació de Guipúscoa que havia sigut temptada per un grup que operava a través d'Instagram perquè participés en un suïcidi col·lectiu eldia 17 d'agost, casualment el mateix dia dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

L'instigador era un jove argentí de 17 anys depressiu que buscava companys per acompanyar-lo en la seva voluntat de treure's la vida. “Era un perill per als altres i per a si mateix”, va relatar a la premsa argentina el comissari que va detenir el jove el passat 12 d'agost a casa seva, a San José, a la província d'Entre Ríos, al nord de l'Argentina i fronterera amb l'Uruguai. Les captures de pantalla aportades per l'educadora de la jove de Guipúscoa confirmen que estaven pactant tant la data com el mètode que utilitzarien. 

Connexions internacionals

Des que va ser detingut, el menor està ingressat en un centre psiquiàtric sota la tutela de la seva mare, que nega les acusacions d'instigador que cauen sobre el seu fill. La policia argentina, que va requisar tots els aparells informàtics (ordinador, tauleta, mòbil…)  de casa seva i que revisa els seus comptes, investiga amb qui més tenia relació, ja que alguna de les fotos del seu perfil en públic va arribar a tenir 1.500 'Me agrada'.

H., el jove argentí, està acusat de ser el líder d'un grup de cinc adolescents (el més pròxim a ell residia a l'Uruguai) que es relacionaven a través de perfils privats d'Instagram. S'havien conegut, segons Infobae, en un joc 'online' i d'allà van passar a compartir fotos, vídeos i textos en privat a la xarxa social de fotografia. El contacte va arribar a ser estret, segons va explicar la jove basca a la seva denúncia, ja que havia arribat a parlar directament amb H., encara que no especifica la via. 

Allà, segons les captures que va aportar a l'Ertzaintza la menor basca, s'animaven entre ells i alabaven la idea del suïcidi i les autolesions. El mateix que han fet prèviament altres adolescents a través de Facebook, VKontakte (on es van iniciar els primers grups de Balena Blava), Tumblr (que va perdre el favor juvenil fa un parell d'anys), Twitter o Whatsapp. De Snapchat no hi ha evidències perquè els missatges caduquen abans.

Avançar la data

H. havia programat inicialment el suïcidi col·lectiu per a finals d'any, però va decidir avançar la data a l'agost perquè coincidís amb l'aniversari de la mort d'una persona pròxima, segons la policia basca, cosa que els va fer alertar abans els seus col·legues argentins a través d'Interpol. La policia argentina va registrar el seu domicili i va trobar diversos ganivets i benes amb sang utilitzades en les autolesions. 

Argentina ha viscut commocionada diversos casos de suïcidis de joves en els últims mesos. A la mateixa província on va ser detingut H., Entre Ríos, un noi de 16 anys es va intentar matar després de completar tots els reptes de la Balena Blava. Van aconseguir salvar-lo però va morir al cap d'un mes a l'hospital. I una altra menor de 14 anys ja ho havia intentat prèviament. Més recentment, el passat 3 d'agost, una jove de 15 anys es va disparar un tret en plena classe al seu col·legi a La Plata després d'anunciar-ho a Voxed, una altra xarxa social tipus fòrum molt popular a Argentina i on els usuaris estan ara en el punt de mira. 

Casos en més països

Notícies relacionades

Però la fascinació pel suïcidi no solament afecta el país sud-americà. Hi ha hagut casos a Mèxic, Itàlia, Alemanya i Brasil, ja el 2014. A Rússia aquesta setmana han sigut detinguts per inducció dos administradors de 'grups de la mort' que instaven joves al suïcidi. I eines de vídeo com Periscope o Facebook Live han sigut utilitzades per retransmetre autoimmolacions en directe a França o els EUA.

Combatre aquest tipus de contingut no és fàcil si no hi ha denúncies d'usuaris o implicació de les plataformes. A Catalunya, després d'haver-se registrat el mes de maig passat sis casos de menors que estaven acceptant els reptes macabres de la Balena Blava, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va aconseguir que es retiressin quatre dels 15 continguts que van denunciar com a inductors al suïcidi davant les plataformes que els allotjaven, Youtube (va suprimir un vídeo i va requalificar per a grans dos vídeos), Twitter (que va retirar el compte que se li demanava), Blogger (que va suprimir un blog) i Yahoo (que va retirar un fòrum) i davant la Fiscalia de Catalunya.