VIOLÈNCIA MASCLISTA

El fiscal retira el recurs en què demanava empresonar Juana Rivas

El ministeri públic al·lega que la situació "presumptament delictiva" ha cessat tras l'entrega dels seus fills al pare

2
Es llegeix en minuts

Una de les múltiples dificultats judicials a què s'enfronta Juana Rivas s'ha solucionat. La fiscalia ha decidit retirar el recurs que va interposar contra la seva posada en llibertat, a l'entendre que la "situació presumptament delictiva" de la mare de Maracena (Granada) ha cessat, després que aquest dilluns acatés el mandat judicial que l'obligava a tornar els seus fills al seu pare, condemnat per lesions en l'àmbit domèstic el 2009.

La fiscalia va presentar el recurs divendres passat, abans de conèixer el gir que ha donat la situació, després de l'entrega dels nens, d'11 i 3 anys, al seu progenitor, Francesco Arcuri, resident a Itàlia.

Per això, aquest dimarts el ministeri públic ha presentat un escrit desistint del recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial tramitat davant el Jutjat d'Instrucció 2 de Granada, que investiga la mare granadina per desobediència judicial i sostracció de menors.

El jutge la va deixar en llibertat provisional

Al recurs la fiscalia insistia que s'empresonés Rivas, mentre que, després de la restitució dels nens al pare, accepta el criteri del jutge de guàrdia, que va deixar la mare en llibertat condicional just fa una setmana al considerar, entre altres qüestions, que la investigada no té antecedents penals ni hi ha "risc de fuga".

Rivas es va entregar davant el jutjat de guàrdia el 22 d'agost després d'estar gairebé un mes il·localitzable, amb els seus fills, per evitar complir l'ordre judicial que, el 26 de juliol, l'obligava a restituir els menors al progenitor, que en té la custòdia provisional, segons han dictaminat els tribunals italians. Arran de la seva desaparició, Arcuri va ratificar la seva denúncia per sostracció de menors i desobediència per la via penal, un procediment que no s'ha tancat amb la restitució dels menors. 

En la compareixença davant el jutge de guàrdia, el ministeri públic va sol·licitar presó provisional sense fiança, al·legant que Rivas s'havia negat a contestar a les seves preguntes i que no havia ofert dades sobre el parador dels nens.

Susana Díaz demana canviar la llei

Les associacions d'afectades per la violència masclista han criticat la fiscalia per aquesta decisió, al considerar que, "lluny de vetllar per la protecció dels menors i de la dona maltractada, ha demostrat ser insensible amb les víctimes".  Per això, han anunciat que dirigiran un escrit de queixa al Ministeri Fiscal i a la fiscalia especial de violència sobre la dona. 

Notícies relacionades

Mentrestant, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, ha instat aquest dimarts a modificar "com més aviat millor" la llei perquè els pares maltractadors no puguin tenir la custòdia dels seus fills i no tornin a passar casos com el de Rivas, en línia amb el que marca el pacte d'Estat contra la violència masclista que es va aprovar recentment al Congrés. 

Els partits van acordar reforçar els mecanismes per evitar que els condemnats per maltractaments puguin tenir la custòdia o restringir el règim de visites, una cosa que la llei ja contempla però que, en ocasions, segons denuncien els experts i els col·lectius de dones, no es compleix.