INVESTIGACIÓ DELS ATEMPTATS

Trapero critica que la informació policial internacional no arriba als Mossos

"Gran part no passa de Madrid cap aquí i no flueix", assegura el major

Afirma que la Guàrdia Civil en cap moment es va oferir per mediar a Alcanar

Trapero ha advertit avui que la policia catalana no surt ben parada en el repartiment de la informació d’organismes de seguretat europeu. / CATALUNYA RÀDIO / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El màxim responsable dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, ha lamentat la marginació que, segons ha dit, pateix el seu cos a l'hora d'accedir a informació internacional en matèria antiterrorista -ha posat com a exemple la trajectòria i les activitats prèvies de l'imam de Ripoll- i n'ha responsabilitzat el Cos Nacional de Policia i la llei que regula les policies autonòmiques. "Gran part de la informació que afecta Catalunya no passa de Madrid cap aquí i no flueix. Això és així, no m'ho pot discutir ningú", ha afirmat.

Trapero ha fet aquestes declaracions al programa 'El Matí', de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas.

Sobre les activitats d'Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll mort a l'esclatar el xalet d'Alcanar on era, el major dels Mossos ha assegurat: "En sabíem ben poc, per no dir que no en sabíem gairebé res". També ha afirmat que la mesquita on treballava i la comunitat que la gestionava "no era especialment conflictiva ni problemàtica".

Comunicació amb Bèlgica

Respecte al sergent dels Mossos que va ser alertat per un policia belga, Trapero ha dit que l'agent va consultar les bases de dades dels Mossos i va veure que no hi havia cap informació rellevant. "Ens van demanar informació, no se'ns va alertar de res", ha subratllat. "Jo no sé si la policia belga va elevar la consulta i si després la policia espanyola hi va intervenir", ha afegit.

“Seria injust dir que si haguéssim tingut la informació hauríem evitat l'atemptat”

Josep Lluís Trapero

Major de los Mossos d'Esquedra

No obstant, el major dels Mossos ha insistit a continuació: "Seria injust dir que si haguéssim tingut la informació hauríem evitat l'atemptat. No ho faré". Però si que és clar, ha afegit, que si haguessin tingut pistes almenys les haurien investigat.

Notícies relacionades

Trapero també ha negat que la jutge que instruïa la investigació de l'explosió d'Alcanar avisés que hi havia indicis de terrorisme. Segons el major, aquesta tesi no va aparèixer en la investigació fins després de la segona explosió i la posterior retirada de runa. A més, el cap dels Mossos també ha assegurat que la Guàrdia Civil en cap moment es va oferir per mediar en el xalet d'Alcanar: "En cap cas va fer cap oferiment, perquè no hauria tingut cap sentit. Els Mossos tenen el seu propi Tedax i estava activat des del primer moment".

Relació amb la societat

Trapero s'ha mostrat molt orgullós de l'actuació dels Mossos i de la seva proximitat a la ciutadania. "Per sort, la policia que jo dirigeixo cada vegada és més a prop de la gent. Uns llancen merda, altres flors. Veurem qui guanya", ha dit gràficament. Encara més, el major ha considerat que la relació dels mossos amb la ciutadania ha millorat per a bé després dels atemptats. "I aquest canvi ha vingut per quedar-se".