VIOLÈNCIA MASCLISTA

La jutge acorrala Juana Rivas perquè entregui els seus fills dilluns

Amenaça la mare de prendre «mesures cautelars» si no torna els nens al pare

Imputa les seves assessores i els seus familiars per «partícips» en la sostracció de menors

zentauroepp39699671 juana rivas170816183734

zentauroepp39699671 juana rivas170816183734

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Revés judicial per a Juana Rivas. Després d’aconseguir una petita victòria, quan dimarts passat va decidir entregar-se i el jutge de guàrdia la va deixar en llibertat, però amb càrrecs, la magistrada encarregada de la causa penal, que la investiga per sostracció de menors i desobediència a la justícia, va dictar ahir una resolució encaminada a aconseguir que aquesta vegada deixi de fugir de la justícia i permeti que els seus fills tornin amb el seu pare, malgrat que el 2009 va ser condemnat per maltractaments. L’entrega dels nens s’ha d’efectuar dilluns i com a arma de pressió s’imputa el seu entorn i família per inducció o col·laboració en l’ocultació dels menors.

En una resolució datada dijous passat, la jutge d’instrucció número 2 de Granada és contundent i ordena a la Guàrdia Civil que es personi al domicili de Rivas, a la localitat granadina de Maracena, per «REQUERIR», i ho cita en majúscules, l’entrega dels menors, «en compliment de les resolucions judicials fermes que així ho determinen».

La restitució s’ha de produir el dia 28 d’agost a les 17.00 hores al punt de trobada familiar de Granada, el mateix lloc on si le va demanar, el 26 de juliol passat, que tornés els nens al progenitor, Francesco Arcuri. La mare va faltar a la cita i des d’aleshores fins dimarts passat va estar en parador desconegut i va desencadenar la campanya de solidaritat #juanaestaenmicasa.

RECURS

La sentència, que es pot recórrer, adverteix a Rivas que si aquesta vegada torna a amagar-se amb la seva família s’adoptaran les mesures cautelars que corresponguin «vista la gravetat dels fets» i la «falta de col·laboració total i absoluta» de la mare en el compliment de tres sentències «FERMES» –segons escriu la jutge també en majúscules–  que determinen que els nens tornin a Itàlia.

Finalment, en consonància amb la petició del fiscal, pren una decisió innovadora i probablement molt dolorosa per a Rivas: citar com a investigades –imputades, segons la figura anterior– les persones que més l’han recolzat: l’assessora jurídica del Centre Municipal de la Dona de Maracena, Francisca Granados, i la psicòloga del mateix centre, Teresa Sanz, davant la seva presumpta intervenció com a «inductores o partícips necessàries» en el delicte de sostracció de menors, i els demana que compareguin el 30 d’agost.

I fa el mateix amb els seus familiars de fins a segon grau, que hauran de prestar declaració a partir del dijous que ve. dia 31 d’agost, també com a investigats.

AMAGATS

Notícies relacionades

En la seva resolució, en què fa un repàs extens de la trajectòria judicial de la causa, la magistrada destaca que en el transcurs de la declaració que Rivas va prestar dimarts passat després d’entregar-se, «en cap moment va explicar on té amagats els menors».

Així mateix, considera que «és clar» que en l’àmbit civil ja s’ha resolt el que era necessari per obtenir la restitució immediata dels menors al pare, entrega que no s’ha dut a terme «tot i que la investigada coneix plenament la decisió judicial».