INVESTIGACIÓ DE L'ATEMPTAT DE BARCELONA

L'imam de Ripoll va tenir tres permisos en quatre anys de presó

El jutge no li va concedir el tercer grau i Es Satty no ho va recórrer

zentauroepp39717689 pla general de la casa esfondrada a alcanar  convertida en r170823091339

zentauroepp39717689 pla general de la casa esfondrada a alcanar convertida en r170823091339 / Anna Mayor

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Vigilància Penitenciària va concedir tres permisos de sortida a l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, presumpte cervell de la cèl·lula que va cometre els atemptats a Catalunya i mort a l'explosió d'Alcanar, durant la seva condemna per narcotràfic en una presó de Castelló, encara que se li va denegar el tercer grau. Es Satty va ser detingut i jutjat per transportar més de 136 quilos d'haixix amb altres persones al ferri de Ceuta. 

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), aquests permisos es van concedir a petició de la presó, que va destacar en el seu informe el seu bon comportament, l'absència de sancions i el treball remunerat que feia a la presó.

El jutjat no va tenir mai informació sobre vinculació amb activitat terrorista ni amb la seva suposada inclusió al fitxer d'interns d'especial seguiment (FIES), han afegit les mateixes fonts.

Quatre anys de presó

Abdelbaki Es Satty va complir a Castelló una condemna de quatre anys de presó per un delicte de tràfic de drogues, dictada pel Jutjat Penal número 2 de Ceuta.

A l'hora de concedir els permisos, el jutge de Vigilància Penitenciària es va basar en l'informe de la Junta de Tractament del Centre Penitenciari, en què es destacava l'absència de sancions, la bona conducta del reclús i la seva integració en la vida carcerària.

De fet, el pres portava a terme una activitat laboral remunerada a la presó, i els permisos, concedits a proposta del centre, no van comptar amb l'oposició del fiscal.

Al jutjat no li consta cap informació relativa a la vinculació d'Es Satty amb l'activitat terrorista ni la seva possible inclusió en el fitxer d'interns d'especial seguiment.

No va recórrer

Mentre complia condemna, l'imam de Ripoll va sol·licitar l'accés al tercer grau penitenciari però la Junta de Tractament de la presó l'hi va denegar, una decisió que no va ser recorreguda pel reclús davant la Direcció d'Institucions Penitenciàries, i per això el jutjat no s'hi va haver de pronunciar.

L'intern va començar a tenir permisos el 2013, si bé amb anterioritat li havien sigut denegades altres sortides per no haver complert la part de la condemna que dona dret a aquests permisos.

Es Satty va sortir de la presó el 29 d'abril del 2014 i durant la seva estada a la presó tampoc va accedir a un grau que li permetés disfrutar d'un règim de semillibertat.

Arrelament laboral

El 2015 el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Castelló va anul·lar una ordre d'expulsió dictada per la Subdelegació del Govern i vinculada a aquesta condemna per tràfic de drogues, després que Abdelbaki Es Satty recorregués.

Notícies relacionades

El jutge va considerar que el recurrent, resident de llarga durada, havia demostrat el seu "evident arrelament laboral i esforços per integrar-se" a Espanya, mitjançant l'acreditació d'un contracte de treball actual i un període de cotització de més de sis anys.

La sentència va argumentar a més l'antiguitat en la comissió del delicte, que va ser el gener del 2010, i la circumstància que es tractés d'un sol fet delictiu.