ATEMPTATS DE BARCELONA I CAMBRILS

L'imam de Ripoll tenia la seva base d'operacions a Bèlgica

Va ser detingut a Ceuta per transportar 136 quilos d'haixix

zentauroepp39786183 imatge de la informaci  publicada per  la derni re heure  so170824112820

zentauroepp39786183 imatge de la informaci publicada per la derni re heure so170824112820 / ACN

2
Es llegeix en minuts

Els vincles entre l'imam Abdelbaki Es SattyBèlgica anaven més enllà de viatges puntuals entre Barcelona i Brussel·les, segons la premsa belga. 

"No era un turista a la caça d'oportunitats, sinó que tenia suports", afirma el diari 'La dernière Heure'. Es Satty tenia família a Vilvoorde, concretament el seu cosí, que l'allotjava a casa seva regularment, explica el rotatiu, i des d'allà intentava reclutar joves com a futurs terroristes.

L'imam de Ripoll fins i tot havia buscat feina com a imam a la mesquita de Diegem, tal com va explicar l'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, que va alertar els Mossos. Però ja en els discursos de prova a què el va sotmetre la comunitat, els responsables de la mesquita de Diegem van veure que el seu to era molt violent i radical. Per això i també perquè no els entregava el certificat de penals obligatori a Bèlgica, van decidir no acceptar-lo, explica la cadena RTBF.

A la casa d'Alcanar, a més, es van trobar bitllets d'avió a nom de l'imam amb destí a Brussel·les, segons explica la premsa belga. L'imam es movia amb permís de residència i carnet de conduir espanyols.

Investigació des d'Anvers

La policia judicial d'Anvers ha obert una investigació arran dels atemptats a Barcelona i Cambrils a petició de la policia espanyola, que "segueix el seu curs", expliquen.

Es Satty va ser condemnat el 2010 a quatre anys de presó després d'haver sigut detingut al port de Ceuta quan anava a embarcar cap a Algesires (Cadis) amb més de 136 quilos d'haixix.

L'imam va ser arrestat pels agents de la Guàrdia Civil encarregats del control de vehicles del port ceutí l'1 de gener del 2010 quan anava a travessar l'estret de Gibraltar.

Segons la informació publicada avui pel diari 'El Faro de Ceuta' i que han confirmat a Efe fonts policials i judicials, l'arrest es va produir en el reconeixement dels vehicles previs a l'embarcament.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va localitzar fins a 136.150 grams de resina d'haixix que estaven amagats en quatre dobles fons del sostre del vehicle, per la qual cosa l'imam, que llavors tenia 37 anys, va ser arrestat.

L'imam va ser internat en presó preventiva de Los Rosales de Ceuta fins que va ser condemnat el febrer del 2012 pel Jutjat Penal número 2 de Ceuta a quatre anys de presó per un delicte contra la salut pública. Posteriorment, va ser traslladat a la presó de Castelló i va quedar en llibertat el 2014.