INVESTIGACIÓ SOBRE ELS ATEMPTATS

La policia investiga si la cèl·lula de Ripoll va anar a París a buscar detonadors

El material acumulat a Alcanar els hauria permès fabricar entre 100 i 150 quilos d'explosius

zentauroepp39779957 explosion  alcanar170823210029

zentauroepp39779957 explosion alcanar170823210029

2
Es llegeix en minuts

La policia investiga si el viatge llampec que els terroristes van fer a la regió de París entre els dies 11 i 12 d'agost va ser per aconseguir detonadors per als explosius que fabricaven a Alcanar, un artefacte que no és fàcil de fer de forma casolana i que resulta necessari per activar les bombes.

Aquesta és una de les hipòtesis amb què es treballa sobre les motivacions del viatge a França, on l'Audi amb què els terroristes van perpetrar l'atemptat de Cambrils va ser detectat per excés de velocitat el passat 12 d'agost.

Al vehicle viatjaven dos o tres dels terroristes de la cèl·lula forjada a Ripoll, i per això s'està investigant les possibles connexions del grup a l'estranger i que podrien haver-li prestat suport logístic per als seus plans d'atemptar contra monuments i esglésies de Barcelona, entre ells la Sagrada Família.

Magatzem de materials

Els terroristes havien emmagatzemat a la casa d'Alcanar 500 litres d'acetona, aigua oxigenada i bicarbonat per produir els explosius, materials que es poden comprar en comerços i mesclar-se de forma casolana, mentre que fabricar detonadors de forma artesanal implica més complicacions.

De fet, en altres atemptats que l'Estat Islàmic (EI) ha perpetrat a Europa es van utilitzar detonadors robats de canteres o d'instal·lacions militars.

Amb el material de què s'havien fet proveït, els terroristes podrien haver fabricat entre 100 i 150 quilos d'explosius de TATP, conegut com 'la mare de Satan' i que sol ser l'utilitzat per l'EI en els seus atemptats a Europa. L'explosiu, que és molt sensible i efectiu, sol fabricar-se en petites quantitats i en temperatures fredes. Als terroristes els va esclatar en ple procés de fabricació, segons fonts de la investigació. 

Explosiu sec

La 'mare de Satan' pot presentar morfologia de pols seca o de gel, encara que és en el primer format quan té més potència i, al mateix temps, més facilitat per esclatar.

En el cas dels gihadistes de Catalunya, es disposaven a usar l'explosiu sec, tal com es desprèn de la declaració de l'únic supervivent d'Alcanar, que va detallar als Mossos que estaven esperant que s'assequés per carregar les furgonetes i atemptar en monuments de Barcelona com la Sagrada Família.

Segons els experts, una vegada fetes les mescles l'última fase de l'elaboració és l'assecatge, que triga de 24 a 48 hores, i després l'explosiu s'ha d'usar en les següents setmanes, ja que s'evapora i desapareix.

El TATP l'usen habitualment els gihadistes per omplir els cinturons d'explosius (a Alcanar se'n va trobar un d'autèntic) i s'acostuma a posar en paper de forn o cel·lofana, o bé en tubs, on s'aboca la pols i es compacta amb molt de compte. "No tothom serveix per fer-no", indiquen les fonts, i s'ha de tenir experiència en la manipulació d'explosius, que segurament no tenia la persona que els tenia a les mans a Alcanar.

Ús de les bombones de butà

Notícies relacionades

Sí que s'han trobat polsadors, que es col·loquen entre el detonador i la bateria i que vindrien a ser l'interruptor de la bomba.

A la casa d'Alcanar on es manipulaven els explosius també es van trobar un centenar de bombones de butà, plenes i buides, que els terroristes podrien haver usat de dues maneres: plenes perquè explotessin per "per simpatia", cosa que multiplica el seu efecte, o buides, per usar-les com a contenidors per a l'explosiu i la metralla. A Alcanar es van trobar gran quantitat de claus.