VIOLÈNCIA MASCLISTA

Juana Rivas, abocada a anar a Estrasburg

La fiscalia no recorre la decisió del TC de no paralitzar l'entrega dels seus fills a la seva exparella, condemnada per maltractament

2
Es llegeix en minuts

La fiscalia no ha presentat el recurs de súplica a què tenia dret fins dimarts passat contra el rebuig a la demanda d'empara interposada davant el Tribunal Constitucional per Juana Rivas, la mare de Granada que està en llibertat provisional com a investigada per suposada sostracció de menors, al no complir l'ordre d'entregar els seus fills al pare, condemnat el 2009 per lesions en l'àmbit domèstic.

Així ho han indicat fonts del cas a Europa Press, sobre aquesta decisió del Ministeri Públic que suposa esgotar la via judicial interna a Espanya, i per això la representació legal de Juana Rivas només té com a opció recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg (França), un pas judicial que ja va anunciar que faria per demanar protecció per als seus fills, d'onze i tres anys, quan es va conèixer, el 16 d'agost, la inadmissió del segon recurs d'empara presentat davant l'Alt Tribunal espanyol.

L'entorn de Juana Rivas va demanar llavors que la Fiscalia adscrita al Tribunal Constitucional per als afers de la via civil presentés recurs de súplica, recordant que la llei orgànica per a la protecció jurídica del menor apunta que, "en l'aplicació de les mesures concernents als menors que adoptin els tribunals, primarà l'interès superior dels menors sobre qualsevol altre interès legítim que hi pogués concórrer".

Un termini de sis mesos

Segons les fonts judicials consultades, el fet que la Fiscalia davant el Tribunal Constitucional no hagi presentat el recurs és condició imprescindible perquè s'obri la via europea, per a la qual hi ha, a partir d'aquest moment, sis mesos.

El Tribunal Constitucional va rebutjar el segon recurs de Juana Rivas per un defecte de forma, concretament per "extemporaneïtat" a l'estimar que s'havia presentat fora del termini de 30 dies fixat per la llei orgànica del tribunal constitucional (LOTC) des de la notificació de la resolució impugnada.

Aquest argument podria ser validat pel Tribunal d'Estrasburg, si es té en compte la jurisprudència anterior d'aquest mateix tribunal, han explicat les fonts.

La queixa dels jutges

Notícies relacionades

Per una altra banda, Jutges per a la Democràcia ha emès un comunicat en què denuncia les "desqualificacions efectuades als tribunals espanyols que estan intervenint" en el cas de la mare de Granada, segons la seva opinió amb "evidents pressions des de l'àmbit polític demanant la no execució de les resolucions judicials", en al·lusió a l'ordre d'entregar els nens al pare, l'italià Francesco Arcuri. 

L'associació judicial respon així a les manifestacions de suport a Rivas que han pronunciat el president del Govern, Mariano Rajoy, i la Junta d'Andalusia.