La Fiscalia belga investiga la comunicació amb els Mossos sobre l'imam

Els musulmans de Diegem van rebutjar Es Satty com a imam pel seu discurs radical i violent

zentauroepp39770087 gra262  vilvoorde  b lgica   22 08 2017   exterior del ayunt170824182140

zentauroepp39770087 gra262 vilvoorde b lgica 22 08 2017 exterior del ayunt170824182140 / Lara Malvesi

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Federal de Bèlgica està investigant l’intercanvi d’informació entre la policia belga i els Mossos d’Esquadra sobre l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, a qui els musulmans de la població de Diegem van rebutjar per predicar a la seva mesquita per la seva incitació a la violència i a l’odi. Fonts de la Fiscalia Federal belga van assenyalar a aquest diari que en el marc de la investigació judicial en curs sobre la presència d’Es Satty al seu país el 2016, a petició de l’Audiència Nacional espanyola després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, s’està investigant la consulta feta per un policia belga a un mosso.

Segons la policia autonòmica es va tractar d’una petició informal d’informació i per això no es va investigar el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Es Satty va residir del gener al març del 2016 a Vilvoorde, on viu un cosí seu, i va buscar feina a Diegem.

La comunitat musulmana de Diegem, una petita població del Brabant flamenc que pertany al municipi de Machelen, a prop de Brussel·les, va rebutjar els serveis de prèdica que oferia Es Satty, que aspirava a ser el seu imam, perquè no els va agradar la seva línia ideològica. «No s’ajustava a les ensenyances del profeta, anava més enllà en violència i era més extrem», va explicar el president de la mesquita, Soliman Akaychouch. 

A Es Satty, mort en l’explosió de la casa d’Alcanar on el grup de Ripoll preparava explosius, li van permetre fer uns quants sermons com a prova per veure si els agradava el seu estil i van decidir que «no eren les prèdiques adequades per a una comunitat com la de Diegem», va afegir Akaychouch. «Ens va venir a demanar feina com a imam. I quan li vam demanar els documents per comprovar-ho [el certificat de penals], es va comportar de manera molt sospitosa», va assenyalar el president de la comunitat. Es Satty havia estat a la presó a Espanya quatre anys per un delicte de tràfic de drogues. En concret per intentar introduir a Espanya a través de Ceuta 121 quilos d’haixix procedents del Marroc.  

Declaracions del ministre 

La mesquita va rebutjar llavors contractar-lo. «Com a responsables de la mesquita li vam indicar clarament que no tenia lloc aquí i que havia de marxar. La nostra comunitat musulmana col·labora amb les autoritats competents per afavorir la convivència», va afirmar Akaychouch. 

Notícies relacionades

Diegem, d’on van sortir alguns dels primers combatents europeus cap a l’Estat Islàmic a Síria, ha viscut una transformació important aplacant la radicalització a base d’implicar la comunitat musulmana en el control del discurs de l’odi.  

El ministre belga de l’Interior, Jan Jambon, va afirmar al seu torn que «hi ha hagut contactes» entre la policia belga i els seus homòlegs espanyols sobre Es Satty, a partir de l’episodi que va despertar les sospites de les autoritats locals. Segons va asegurar Jambon, les autoritats espanyoles «no havien tingut notícia de cap pràctica incitant a l’odi o al reclutament per part d’Es Satty a Bèlgica» i l’imam de Ripoll no estava «assenyalat per terrorisme».