L'ÚLTIM TERRORISTA A CAURE

Younes anava sense mòbil en la seva fugida per no ser rastrejat

Els Mossos investiguen on ha estat el gihadista els quatre dies que ha durat la seva fuga

L'última operació policial en Vilafranca del Penedés desata els rumors sobre el seu pas per aquesta població

zentauroepp39770329 vilafranca170822205630

zentauroepp39770329 vilafranca170822205630 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona i Xavier Barrena / Vilafranca del Penedès

Younes Abouyaaqoub, després de conduir la furgoneta amb què va portar a terme l’atropellament massiu de la Rambla el 17 d’agost i assassinar Pau Pérez per fugir per la Diagonal, va desaparèixer a Sant Just Desvern. El dilluns 21 d’agost, quatre dies després, va reaparèixer al municipi de Subirats (Alt Penedès). Allà va ser abatut a trets per dos agents dels Mossos d’Esquadra, quan es va abalançar sobre ells mostrant-los un cinturó explosiu fals.

Els investigadors dels Mossos estan intentant descobrir ara què va fer Abouyaaqoub des que van perdre el seu rastre a Sant Just. De moment, no hi ha cap evidència que expliqui com va aconseguir evitar durant quatre dies i quatre nits el dispositiu que la policia catalana va muntar per capturar-lo, el més gran que fins ara ha desplegat aquest cos de seguretat.

La clau, remarquen fonts pròximes a la investigació, és que Abouyaaqoub tenia clar que no havia de portar a sobre el telèfon mòbil. Si l’hagués portat, la policia l’hauria rastrejat. Sabia també que se l’hauria detectat si feia ús de la targeta de crèdit. La seva estratègia, possiblement, va ser  moure’s de nit i amagar-se durant el dia. És probable també que es mogués a peu, sense ajuda de cap transport.

Quan va reaparèixer dilluns, no vestia la mateixa roba que el 17 d’agost. És segur que durant aquest temps també s’havia alimentat. Al ser localitzat, per exemple, tenia a la mà una ampolla d’aigua. Els esforços se centren a saber si algú l’ha ajudat en la seva fugida. L’última operació relacionada amb els atemptats ha registrat ahir un domicili de Vilafranca del Penedès, una acció policial que va desencadenar entre els veïns la sensació  que Abouyaaqoub havia estat per la població. 

Un domicili ocupat

l pis inspeccionat pels Mossos i per la Guàrdia Civil, ubicat al número 45 del carrer d’Ignasi Iglesias, era un domicili ocupat il·legalment. A la bústia no hi havia cap nom. A la mateixa planta d’aquest edifici, tres de les quatre cases ho són. 

Notícies relacionades

Entre els veïns s’ha estès la sensació que Abouyaaqoub possiblement hauria passat alguna nit allà. No està gaire lluny del punt on ahir va ser abatut a trets. Es tracta d’una zona pròxima a l’entrada de Vilafranca des de l’autopista però allunyada del casc antic. Segons relaten algunes persones que viuen a prop de l’immoble registrat, les anades i vingudes de gent desconeguda són «freqüents» en aquesta vivenda.

El registre policial va començar abans de les 19.00 hores d’ahir i es va allargar durant més de tres hores. Va finalitzar poc abans de la mitjanit. Quan els agents se’n van anar del pis portaven nombroses caixes amb objectes i documentació que pot resultar d’interès per a la investigació dels atemptats.