REACCIÓ A LA LOCALITAT

Ripoll vol tornar a parlar de futbol

El recel i el desassossec s'instal·len entre part de la població i posen en quarantena el model de convivència

La consellera Borràs demana "no estigmatitzar" el col·lectiu musulmà al reunir-se amb ells i amb l'ajuntament

cmontanyes39760951 ripoll170821221449

cmontanyes39760951 ripoll170821221449 / PAU BARRENA

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

"¿El Barça? ¿I a qui dimonis li interessen ara els fitxatges que pugui fer el Barça? A mi el que em preocupa és el que tenim ficat aquí dins, deixa anar un veí de Ripoll al seu interlocutor, en el seu inútil intent de canviar l’omnipresent tema de conversa que acapara l’atenció dels veïns. La situació de desconfiança i de tensió es palpa en l’ambient. Poques coses contribueixen a fer baixar el suflé: al contrari. El poble comença a estar fart de registres i controls policials, encara que els acati –«és pel nostre bé»–, de les preguntes recurrents dels diferents periodistes, de ser el focus d’atenció sense haver-ho desitjat. «És que no esteu aquí perquè ens hagi caigut la Grossa, ¡eh! Encara que la loteria, tristament, sí que ens ha tocat, sí», manifesta un senyor gran.

Una mica d’alleujament es constata a la tarda, quan són els mateixos veïns els que s’acosten als reporters per saber detalls de l’operació en què ha sigut abatut l’últim dels membres de la cèl·lula gihadista e estava en recerca i captura. Una treballadora d’un hotel sospira al confirmar-li la notícia. «Sé que la gent de tot arreu ho desitjava, però era especialment necessari aquí. ¿I quan els periodistes us en aneu?», es planteja, la dona, amb to cortès però amb una pregunta que ho respon tot. Ripoll necessita tornar a ser Ripoll.

I perquè això succeeixi han de restablir-se els llaços que s’havien teixit entre locals i forans amb el savi pas dels anys. Avui, com a mínim, estan en entredit. "Ara t’adones de les coses fosques que teníem entre nosaltres. Pot ser a causa de l’imam o pel motiu que sigui. Però la conseqüència és que la relació ja no pot ser la mateixa", diu el Pere. "Si és que parlaven català, castellà, jugaven a futbol amb els teus fills, anaven a classe amb ells. I tot era normal, no hi havia res que fes aixecar sospites. ¿Què se suposa que has de fer ara? Jo no vull que els passi res dolent als meus", afegeix.

Tolerància

D’aquesta inquietud que es palpa als carrers de Ripoll en són molt conscients les més altes instàncies oficials del país. Ho va corroborar ahir la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, en la trobada que va mantenir amb els responsables polítics municipals i amb membres de la comunitat islàmica. «És evident que el país està commocionat, i Ripoll, d’una manera especial, perquè lògicament alguns d’aquests joves [gihadistes] eren d’aquí», va destacar la dirigent a l’arribar a la reunió. Borràs va emfatitzar la necessitat d’optar per la via de la tolerància i la prudència, evitant "l’estigmatització" de la població musulmana.

"L’alcalde [Jordi Munell] ens ha manifestat la necessitat de treballar en el conjunt del país per tenir una societat sòlida, que no es divideixi i no es trenqui», va dir la consellera. Un objectiu més complex en un entorn com el de Ripoll, una localitat petita «on es coneix la gent», inclosos els terroristes. Borràs va trencar una llança en favor de la comunitat islàmica, que s’ha posicionat contra els fets i que sent una profunda aflicció en «primera persona".

Segueix l'operatiu

Notícies relacionades

També patint en primera persona viuen els familiars dels integrants de la cèl·lula terrorista. Ho expressa Hafida Oukabir, germana del Moussa, també abatut pels Mossos, i del Driss, detingut el mateix dia dels atemptats. «Si veus les notes escolars del Moussa, si haguessis comprovat el seu comportament amb tothom, sabries que no era ningú que pogués tenir aquestes idees al cap. Algú l’hi ha ficat dins i espero que trobin el responsable», diu Hafida.

En això i en altres tasques relacionades estan immersos els cossos dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, que durant la matinada de diumenge a dilluns van reprendre els registres a Ripoll amb l’entrada en tres domicilis dels membres de la cèl·lula gihadista. Els agents van inspeccionar els immobles situats al carrer del Raval de Sant Pere, número 13, per buscar-hi proves i documentació que ajudin a aclarir els fets. Alguns veïns han assegurat que sospiten que alguns joves ocupaven il·legalment els immobles, accedint per una porta del darrere que dona accés a un pati exterior de l’edifici, segons informa ACN.