PERFIL DEL GIHADISTA ABATUT A TRETS

Younes, el jove que va canviar el futbol pel terrorisme

L'autor de la matança de la Rambla, de 22 anys, es va distanciar fa mesos de la pista de futbol sala on abans gairebé vivia

zentauroepp39759591 fotograf as difundidas por el ministerio del interior solici170821140806

zentauroepp39759591 fotograf as difundidas por el ministerio del interior solici170821140806

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas / Ripoll

"Si volies trobar Younes [Abouyaaqoub], o el seu germà [Al Houssaine, mort a trets a Cambrils], només havies de passar-te per la pista de futbol sala. Es treien la roba d'esport sols per anar a treballar o per posar-se la túnica, al Ramadà i en les celebracions", descriu un dels veïns del domicili familiar, a Ripoll, del gihadista de 22 anys que va cometre l'atemptat de la Rambla. Younes i Al-Houssaine van néixer a la ciutat marroquina de Mrirt, com els germans Mohamed i Omar Hychami, que també van morir a Cambrils.

Amb xarxes metàl·liques a la porteria, a l'estil de les cistelles al Bronx, els xavals de la pista matisen la versió del veí. "Ja no venien tant. Últimament es van separar del grupet, tant ells com altres magribins, alguns que no han sortit als mitjans. Ja només saludaven, però no era com abans", diu un jove dominicà. "Ha sigut ràpid, inesperat. Des de la primavera que no actuaven com sempre, no venien a picar la bola", aclareix un noi de pares catalans. Per a un altre dels habituals dels partidets improvisats l'origen de "tot ve dels germans grans, com Younes", que "van canviar i van fer canviar els més petits". "Housa [Al-Houssaine] va ser l'últim a deixar de ser el de sempre", afegeix un xaval amb la samarreta del Reial Madrid.

La pista era, és, el centre neuràlgic intercomunitari. "Mira, ara mateix. Allà estan jugant nois dominicans, hondurenys, magribins, espanyols... Això és com l'ONU, però en esportiu. Aquí tots érem de l'equip, un més, vinguessis d'on vinguessis. I ells també, clar. Eren part del grup fins que fa pocs mesos es van anar etirant. Younes, abans que els més petits", diu.  

Notícies relacionades

Un altre veí del barri parla de l'autor de la matança de la Rambla com "un tio callat, tímid" i que no acostumava a anar acompanyat pel carrer. "Com a molt, amb la mare, que la dona té problemes per comunicar-se perquè a penes parla català ni castellà", explica. Eduard coincideix amb la definició i assegura que era molt habitual veure Younes ajudant persones grans de l'escala a carregar bosses de la compra, "amb una educació exquisida".

Assegura que coincidia amb el gihadista abatut a trets aquest dilluns a "reparacions i treballs del sector de la construcció", on donava un rendiment "excepcional". "Ell i tots els xavals magribins s'integraven, dinàvem junts, feien broma. Només Mohamed [Aallaa, detingut] era més especial, i per exemple no s'asseia a la taula si hi havia una dona", detalla. A sota, a l'entrada de la porteria dels Abouyaaqoub, una dona amb túnica acluca els ulls i a penes repeteix que no entén "què els ha passat per sortir-se del camí".